Petre Apostol

Săptămâna trecută, jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a participat la al patrulea turneu ITF de 25.000 de dolari consecutiv, luând parte la întrecerea de la Sofia, din Bulgaria. După ce a pierdut în primul tur la Bad Saulgau (Germania), sportiva de 22 de ani a ajuns până în finală la Hechingen (Germania), după care şi-a adjudecat trofeul la Mamaia.
Situată pe locul 184 în clasamentul mondial înaintea turneului, Ana Bogdan a fost trecută cap de serie numărul 2 la întrecerea de la Sofia. Jucătoarea originară din Sinaia a avut un parcurs excelent, calificându-se în finala competiţiei fără să piardă niciun set, trecând, pe rând, de Polina Vinogradova (Rusia), scor 6-2, 7-5, Viktoriya Tomova (Bulgaria, wild card), scor 6-3, 6-2, Mihaela Buzărnescu (România, cap de serie nr. 8), scor 6-1, 6-3, Sofia Shapatava (Georgia, cap de serie nr. 7), scor 7-5, 6-1.
În ultimul act al turneului, Ana Bogdan s-a confruntat cu o jucătoare surpriză – rusoaica Viktoria Kamenskaia. Calificată din faza preliminară pe tabloul principal, sportiva din Rusia, care ocupa locul 361 WTA, o învinsese pe a treia favorită a competiţiei, Elitsa Kostova (Bulgaria), iar în semifinale a câştigat cu Polina Leykina, tot din Rusia, care o eliminase în turul anterior pe principala favorită a întrecerii, ucraineana Yuliya Beygelzimer.
Ana Bogdan şi-a adjudecat primul act, cu scorul de 6-2, însă, Kamenskaia a egalat situaţia la general, câştigând setul secund, cu scorul de 6-3. În actul decisiv, jucătoarea prahoveană a început foarte bine, conducând cu 3-0, reuşind două breakuri. Dar, sportiva din Rusia nu s-a predat, adjudecându-şi patru gameuri la rând, recuperând, astfel, diferenţa de două breakuri avute de Bogdan.
Jocul s-a echilibrat, apoi, până la scorul de 5-5, când Ana Bogdan a reuşit încă un break, după care a câştigat la 0 gameul următor, adjudecându-şi setul cu 7-5 şi victoria, obţinând marele trofeul al turneului.
Acesta a fost al doilea turneu de 25.000 de dolari consecutiv câştigat de sportiva prahoveană, reprezentând, totodată, şi a doua competiţie de acest fel din palmaresul său de până acum, în care se mai regăsesc şi şapte titluri la întreceri de 10.000 de dolari (obţinute între 2011 şi 2013).
De ieri, Ana Bogdan a urcat în clasamentul mondial WTA pe cea mai înaltă poziţie de până acum, ajungând pe locul 159, depăşindu-şi, astfel, cea mai bună performanţă anterioară, înregistrată tot anul acesta, în aprilie, când ocupa locul 165.