Petre Apostol

Pornind din postura de campion mondial en-titre, echipajul format din prahoveanul Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi a clacat la această ediţie a Campionatului Mondial, care s-a desfăşurat săptămâna trecută, la Milano, în Italia. Cei doi multipli campioni mondiali şi europeni se luptau, totodată, pentru calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, aceştia participând şi la Londra în 2012.
Dumitrescu şi Mihalachi nu au avut probleme în a se califica în semifinalele probei de 1000 m, singura la care au participat la această ediţie a campionatului, situându-se pe locul secund în seria preliminară, disputată vineri, cu timpul de 3.39,126 minute, la 1,145 secunde de echipajul câştigător – Silva/Dos Santos, din Brazilia.
În clasamentul probei, în urma seriilor preliminare (patru la număr), reprezentanţii României au încheiat pe locul 7, cel mai bun timp fiind stabilit de ungurii Henrik Vasbanyai şi Robert Mike, medaliaţii cu argint de la ediţia anterioară a campionatului, când echipajul tricolor s-a impus.
Sâmbătă, în semifinale, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au ratat la limită calificarea în finala A, sosind pe locul al patrulea în ultima serie (3.35,289 minute), doar primele trei echipaje avansând în cursa pentru medalii. Ehipajul tricolor ocupa locul al treilea după primul sfert al cursei, condusă de italienii Luca Incollingo şi Daniele Santini, însă au coborât pe locul al cincilea la jumătatea distanţei.
În ciuda forţării de pe ultimul sfert al probei, cei doi sportivi din România nu au putut decât să avanseze pe locul al patrulea, în final, la jumătate de secundă de poziţia a treia, pe care s-au situat ruşii Viktor Melantyev şi Ilya Pervukhin, primele două locuri fiind acontate de echipajele Germaniei (Peter Kretschmer/Michael Mueller – 3.34,003 min.) şi Canadei (Benjamin Russell/G. Beauchesne-Sevigny – 3.34,400 min.).
Astfel, echipajul tricolor a ratat şi calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, însă mai au şanse de a ajunge la startul competiţiei.
Ieri, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au evoluat în finala B a probei, cursă pe care şi-au adjudecat-o în urma unei lupte interesante cu italienii Incollingo şi Santini, sosind cu timpul de 3.42,317 minute, cu un avantaj de doar 37 de sutimi de secundă faţă de reprezentanţii gazdelor.
Noii campioni ai probei au fost brazilienii Silva şi Dos Santos, la finalul unei curse extraordinare de urmărire pe ultimii 250 de metri, ungurii Vasbanyai şi Mike cucerind din nou medaliile de argint, in extremis, depăşindu-i pe ultimii metri pe polonezii Kuleta şi Grzybowski, care au condus mai bine de jumătate din concurs. Toate cele trei ambarcaţiuni au sosit în mai puţin de opt zecimi de secundă.