Petre Apostol

În perioada 23 iulie – 2 august, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Campionatului European de Baschet U18 – Divizia B, care a fost găzduită de oraşul austriac Oberwart. Printre cele 24 de naţionale care au fost prezente la campionat s-a regăsit şi reprezentativa României, pregătită de antrenorii Goran Vrkic, Bogdan Lavric şi Mihai Popa.
În lotul convocat pentru această acţiune s-a aflat şi ploieşteanul Bogdan Popa (extremă de forţă, 2.11 m), jucător format la CSŞ Ploieşti, ajuns, apoi, în 2013, vicecampion în Spania, cu Unicaja Malaga, pentru ca în această vară să revină în ţară, semnând cu Steaua Bucureşti.
Echipa tricoloră a început bine faza preliminară, câştigând primele două mecuri din grupa C, cu Scoţia (70-45) şi cu Slovacia (scor 73-66). A urmat, apoi, o înfrângere dureroasă cu Portugalia, formaţia din Peninsula Iberică impunându-se cu scorul de 75-73, după ce a împins meciul în prelungiri, egalând la 63 situaţia de pe tabelă în urma unui parţial de 8-0 în ultimele trei minute şi 17 secunde ale timpului regulamentar de joc.
Tricolorii au încheiat grupa cu două înfrângeri categorice, cu Georgia (scor 66-80) şi cu Suedia (scor 51-85), clasându-se pe locul al patrulea, intrând în faza pentru locurile 9-16. Echipa României a fost inclusă în grupa H, alături de Portugalia, meciul direct anterior contând şi pentru această fază. Gruparea tricoloră a câştigat primul meci, cu Danemarca, scor 83-78, dar a pierdut, apoi, cu Austria, scor 63-58, încheind, astfel, pe ultimul loc al grupei, ajungând în faza pentru locurile 13-16.
Echipa României a încheiat campionatul cu încă două înfrângeri, pierzând cu Elveţia (scor 51-58) şi cu Estonia (scor 57-77), ocupând, astfel, locul 16 în clasamentul final. Câştigătoare a fost Suedia, care a învins în finală echipa Israelului, scor 73-72, iar cea de-a treia formaţie care a promovat în Divizia A a fost Slovenia, învingătoare în finala mică în dauna Poloniei, scor 78-60.
Jucătorul ploieştean Bogdan Popa a evoluat în toate cele nouă partide disputate de România, dar nu a bifat decât 14,2 minute pe meci. Cu toate acestea a fost al patrulea marcator al echipei, cu o medie de 8,2 puncte pe meci, dar şi 3,3 recuperări (1,2 ofensive), fiind, de asemenea, al doilea la capitolul capace (4 în total). Acesta a încheiat cu un procentaj de 54,2% la aruncările din teren (62,8% din semicerc), în vreme ce de la linia de fault nu a reuşit decât cinci transformări din zece încercări.
Cele mai multe minute le-a bifat în ultima partidă a campionatului, fiind prezent pe teren 33 de minute, demonstrându-şi din plin potenţialul, reuşind 20 de puncte (8/18 FG, 3/5 din spatele semicercului), 11 recuperări (4 ofensive), o pasă, o intercepţie şi un capac! Bogdan a mai prins minute importante şi în meciurile cu Suedia (22 minute – 13 puncte, 3 recuperări, toate ofensive, 2 capace) şi cu Danemarca (19 minute – 15 p, 5 rec., o pasă, un capac).