Petre Apostol

Oraşul Iaşi a fost gazda ediţiei din acest an a Campionatului Naţional de Şah pe echipe pentru copii şi juniori (8-20 ani), competiţia desfăşurându-se în perioada 21-29 iulie. La campionat au fost prezente şi cluburile ploieştene de profil, singurul care a reuşit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului fiind Clubul Sportiv Universitar Ploieşti.
Gruparea condusă de căpitanul Constantin Ţurlea a câştigat titlul naţional la şah blitz la categoria fete 10 ani, formaţia fiind compusă din Anamaria Nicola, Andra Popa şi Bianca Băjenaru. Echipa ploieşteană a bifat şase victorii şi o înfrângere în cele şapte runde programate, acumulând, astfel, 12 puncte, situându-se pe prima poziţie a clasamentului, înaintea grupărilor CSŞ 1 Timişoara (11 puncte) şi CS Politehnica Iaşi (10 puncte).
De remarcat că Bianca Băjenaru s-a situat pe locul întâi în ierarhia individuală la masa a treia, cu şase puncte, câştigând şase partide din şapte meciuri, în vreme ce Anamaria Nicola a ocupat locul secund la masa întâi, cu cinci puncte. Ar fi de menţionat că la masa întâi participă sportivii cotaţi cel mai bine din cadrul echipelor în funcţie din ratingul internaţional.
De la CSU Ploieşti au mai urcat pe podium încă trei formaţii. La categoria fete 12 ani, echipa ploieşteană alcătuită din Alexandra Pătru, Ana Coman şi Alexia Marin a obţinut medaliile de bronz la şah rapid, cea de-a doua dintre sportive reuşind să se situeze pe primul loc la masa a doua de concurs.
La categoria fete 16 ani, CSU Ploieşti a bifat încă două medalii de bronz, una la şah clasic şi una la şah blitz, în componenţa formaţiei fiind sportivele Ana Colonescu, Cătălina Popa şi Andrada Popa. În plus, Cătălina Popa a obţinut locul întâi la masa a doua, la proba de şah blitz.
Gruparea ploieşteană a mai avut o reprezentantă şi la categoria băieţi 12 ani, echipa fiind alcătuită din Andrei Bulau, Cristian Şerban, Octavian Iliescu şi David Ungureanu, aceasta situându-se pe locul al patrulea la şah clasic, primul dintre sportivii ploieşteni ocupând locul întâi la masa întâi de concurs.

CS Petrolul, de trei ori pe podium

La această ediţie a campionatului s-a remarcat şi clubul Petrolul Ploieşti, gruparea antrenată de Gheorghe Pepene reuşind să câştige trei medalii: două de argint şi una de bronz. Clubul petrolist a înscris două echipe în concurs, la fete 14 ani şi la băieţi 10 ani.
Singura care a punctat a fost formaţia feminină, compusă din Valentina Nistor, Maria Moş şi Gabriela Nistor. Echipa ploieşteană a câştigat medaliile de argint la şah clasic şi la şah rapid, în vreme ce la şah blitz a obţinut medaliile de bronz.
La şah clasic, Valentina Nistor a obţinut locul întâi la masa întâi, în timp ce colegele sale s-au situat pe poziţia a treia.
La băieţi, echipa clubului Petrolul Ploieşti a fost compusă din David Iliescu, Sebastian Predescu şi Darius Cristinescu, ocupând locul al şaptelea la şah clasic, cu 7 puncte. Cel mai bun rezultat individual l-a obţinut Sebastian Predescu – locul al doilea la masa a II-a.
De menţionat că pentru aceştia a reprezentat prima participare la un campionat pe echipe, iar obiectivul a fost să-şi verifice potenţialul de joc în astfel de concursuri. Ar fi de adăugat că pentru echipa băieţilor toate costurile de participare au fost suportate de către părinţii acestora.