Marian Dima

Peste doar câteva săptămâni, la Buşteni se va da „ora exactă” în materie de atletism, oraşul de la poalele Caraimanului găzduind mai multe competiţii, naţionale şi internaţionale, cu acelaşi profil: alergare montană. Mai întâi se va desfăşura etapa finală a Campionatului Naţional de alergare montană, pentru seniori şi juniori, pe 29 iulie. La acest concurs se va alinia şi atletul clubului Telecom-Slănic, Mihai Fălcescu, sportivul tehnicianului Gheorghe Muşat clasându-se pe poziţia a V-a cu echipa naţională la Campionatul European din Portugalia, întrecere care s-a desfăşurat la începutul lunii în curs.
Un alt eveniment de alergare montană care va avea loc în staţiunea prahoveană va fi „Buşteni SkyRace”, în perioada 7-9 august, pentru ca o săptămână mai târziu (15 august) să se desfăşoare un concurs internaţional – Balcaniada de Alergare Montană (o ultimă repetiţie înainte de Campionatul Mondial, programat la începutul lui septembrie în Marea Britanie).
Vineri, 7 august, este programată Vertical Race (cursă destinată „amatorilor”, pe un traseu de 5.4 km şi 1250 metri diferenţă de nivel, cu plecare de la Telecabină), iar duminică – 9 august, are loc „SkyRace-ul” pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Bucegi (31 de kilometri de parcurs, cu startul din faţa primăriei şi urcare până la cabana Mălăieşti, 2100 de metri diferenţă de nivel, cu un timp limită de 7 ore)!
Buşteniul este singurul oraş prahovean care apare în programul competiţiilor organizate de Federaţia Română de Atletism în anul 2015, localitatea urmând să devină un punct important pe harta acestui sport după modernizarea arenei „Caraimanul”, special pentru concursuri atletice, obiectivul major fiind găzduirea Campionatului Mondial de alergare montană, sub egida IAAF, în 2017!
Competiţiile de alergare montană au început la Buşteni în 2013, prima ediţie având loc sub numele „Vertical Trail Race Buşteni”, ediţia a 2-a, din 9 august 2014, aducând o creştere cu 50% a numărului de concurenţi faţă de anul anterior (152 de participanţi la start anul trecut), traseul de la Buşteni fiind unul dintre cele mai dificile.

Concurs la Piatra Arsă

Înainte de competiţiile organizate de oraşul Buşteni, la cabana Piatra Arsă va avea loc un concurs de sărituri orizontale (lungime şi triplusalt), sâmbătă, 18 iulie, în organizarea Federaţiei Române de Atletism. Întrecerea se va desfăşura pe bază de invitaţie, va fi open (pentru toate categoriile de vârstă), atât la feminin, cât şi la masculin. Printre participanţi se va număra şi atletul celor de la CSM Ploieşti, Gabriel Bitan, sportivul antrenat de Augustin Iancu fiind campion naţional de juniori, în proba de lungime.