Petre Apostol

Astăzi şi mâine, la Heraklion, în Grecia, va avea loc o nouă ediţie a Campionatului European de Atletism pe echipe – Liga I, care reprezintă, practic, eşalonul secund continental. Reprezentativa României va participa pentru unul dintre primele trei locuri care oferă promovarea în Superligă, alături de formaţiile Belgiei, Lituaniei, Cehiei, Olandei, Estoniei, Portugaliei, Greciei, Irlandei, Elveţiei, Letoniei şi Turciei.
În cadrul lotului naţional a fost selecţionat şi un reprezentant al judeţului Prahova, anume Cristian Radu, componentul Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, pregătit de antrenorul coordonator Augustin Iancu. Încă junior, având 18 ani, tânărul atlet al grupării ploieştene este unul dintre sportivii promiţători ai ţării la proba de 400 m, acesta fiind campion naţional de juniori şi vicecampion la seniori.
Cristian Radu chiar s-a impus la seniori în prima etapă a Campionatului Naţional din acest sezon, câştigând proba de 400 m cu timpul de 47,80 secunde, reprezentând record personal şi una dintre cele mai bune peformanţe europene la nivelul vârstei sale.
Elevul antrenorului Augustin Iancu se află la a doua sa convocare în lotul naţional de seniori, în februarie fiind selecţionat pentru Campionatul Balcanic în sală, competiţie disputată la Istanbul, în Turcia. Acesta s-a clasat atunci pe locul al şaselea, fiind departajat la miimi de secundă de poziţia a cincea, reuşind, totodată, să-l devanseze pe celălalt reprezentant al ţării, seniorul Adrian Drăgan, cel care câştigase anul trecut titlul naţional.
La Campionatul European pe echipe, Cristian Radu va concura atât în cadrul probei de 400 m, cât şi la concursul de ştafetă 4×400 m, alături de Cătălin Câmpeanu, Adrian Drăgan, Attila Nagy.
Sistemul de punctaj presupune 12 puncte pentru câştigătorul probei, iar ultimul clasat obţine un punct.
Componenţa completă a reprezentativei tricolore la competiţia de la Heraklion este următoarea:
100 m – Ioana Gheorghe; Cătălin Câmpeanu
200 m – Adelina Pastor; Cătălin Câmpeanu
400 m – Bianca Răzor; Cristian Radu
800 m – Mihaela Nunu; Valentin Voicu
1500 m – Claudia Bobocea; Ionuţ Zăizan
3000 m – Elena Panaet; Ionuţ Drăguşin
5000 m – Mădălina Florea; Alexandru Soare
100 mg/110 mg – Ana Maria Ioniţă; Cosmin Dumitrache
400 mg – Sanda Belgyan; Attila Nagy
3000 m obs – Cristina Casandra; Adrian Ştefana
4X100 m – Ioana Gheorghe/Marina Baboi/ Ana Maria Ioniţă/Cristina Bujin/Adelina Pastor
4X100 m – Cătălin Câmpeanu/Ioan Piţigoi/Doru Teofilescu/Alexandru Terpezan
4X400 m – Bianca Răzor/Adelina Pastor/Sanda Belgyan/ Ana Maria Ioniţă/Mihaela Nunu
4X400 m – Cătălin Câmpeanu/Adrian Drăgan/Attila Nagy/Cristian Radu
Lungime – Alina Rotaru; Valentin Toboc
Triplusalt – Cristina Bujin; Marian Oprea
Înălţime – Georgiana Muscalu; Mihai Donisan
Prăjină – Lavinia Bulov; Răzvan Deliu
Greutate – Lenuţa Burueană; Andrei Gag
Disc – Lenuţa Burueană; Alexandru Firfirică
Ciocan – Bianca Lazăr Fazecaş; Andrei Alestar
Suliţă – Nicoleta Anghelescu; George Zaharia

Doi juniori din Prahova, la Balcaniada de atletism

Federaţia Română de Atletism a anunţat, de asemenea, şi componenţa lotului naţional care va participa la Campionatul Balcanic pentru juniori 2. Delegaţia condusă de Ioan Vieru va fi alcătuită din 28 de sportivi (14 băieţi şi 14 fete), printre aceştia regăsindu-se şi doi reprezentanţi ai judeţului Prahova: Gabriel Bitan şi Oana Florentina Gheorghe.
Component al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti (având dublă legitimare şi cu Farul Constanţa), fiind pregătit de antrenorul coordonator Augustin Iancu, Gabriel Bitan reprezintă unul dintre tinerii de perspectivă ai ţării la proba de săritura în lungime. La finalul săptămânii trecute, atletul aflat în ultimul an al categoriei de juniori 2 a confirmat la Campionatul Naţional, câştigând medalia de aur.
Recordul său la proba respectivă este de 7,41 m, în timp ce în acest sezon cea mai bună performanţă a măsurat 7,06 m.
Oana Florentina Gheorghe, aflată în al doilea an la categoria junioare 2, este o sportivă formată la CS PetroEnergia Câmpina, sub comanda antrenorului Mihai Pascu, având, în prezent, dublă legitimare, cu LPS Câmpulung Muscel.
Atleta prahoveană este, de asemenea, o mare speranţă a României la proba de aruncare a greutăţii, concurs la care a câştigat titlul naţional la campionatul disputat la finalul săptămânii trecute. Oana a stabilit, anul acesta, şi cea mai bună performanţă a sa la respectiva probă, anume 14,98 m.
Campionatul Balcanic pentru juniori 2 va avea loc în Serbia, la Sremska Mitrovica, în data de 4 iulie.