Petre Apostol

La finalul săptămânii trecute, la Baku, în Azerbaidjan, a debutat prima ediţie a competiţiei multisportive Jocurile Europene, organizată de Comitetul Olimpic European, la care este prezentă şi delegaţia României, cu 147 de sportivi.
Aproximativ 60.000 de spectatori au asistat, sâmbătă seară, la festivitatea de deschidere, la care purtătorul de drapel al României a fost campionul olimpic la tir din 2012, Alin Moldoveanu. La gala de deschidere au fost prezentate momente din istoria statului Azerbaidjan, Bătrânul Continent (ultimul de pe glob care organizează astfel de jocuri) a fost personificat de o prinţesă care zbura pe un taur imens deasupra hărţii Europei formată din lasere, iar diva pop Lady Gaga a interpretat celebra melodie „Imagine” a regretatului „Beatle” – John Lennon.
La competiţie sunt prezente 50 de delegaţii, 4000 de sportivi participând în cadrul a 30 de discipline sportive. În delegaţia României se regăsesc şi şase reprezentanţi ai judeţului Prahova, primii dintre aceştia care au intrat în concurs fiind Georgian Carpen şi Liviu Dumitrescu, sportivi legitimaţi la cluburi din Bucureşti, Steaua, respectiv Dinamo.
Originar din Ploieşti, începându-şi cariera la CS Petrolul, Georgian Carpen a luat parte, ieri, în cadrul competiţiei de lupte greco-romane, la categoria 66 kg. Vicecampion european în 2012, sportivul ploieştean a ratat, însă, prezenţa în faza finală la concursul de la Baku, după ce a cedat în calificări, în urma unui duel foarte strâns cu francezul Artak Margaryan, scor 1-3 (7-8 la puncte tehnice, la care Georgian a câştigat prima perioadă a meciului).
Tot ieri a concurat şi Liviu Dumitrescu-Lazăr, sportivul originar din Ştefeşti concurând în cadrul întrecerii de kaiac canoe, alături de Victor Mihalachi. Multiplii campioni mondiali şi europeni şi finalişti la Jocurile Olimpice din 2012, cei doi sportivi români au fost prezenţi la proba de canoe 2 persoane pe distanţa de 1000 m.
Dumitrescu şi Mihalachi au concurat în seria a doua preliminară, ratând calificarea directă în finală, după ce s-au situat pe locul al patrulea, la o secundă de poziţia a treia (ultima care oferea prezenţa directă în finală), ocupată de ruşii Korovaşkov şi Pervukhin, şi la o secundă şi două zecimi de învingători, ungurii Vasbanyai şi Mike.
Astfel, sportivii tricolori urmau să participe, ieri seară, în semifinală pentru una dintre cele două poziţii rezervate în marea finală.
De remarcat că în prima zi de concurs, sâmbătă, a avut loc întrecerea de mountain bike, la care România l-a avut în competiţie pe Lucian Logigan, în delegaţia tricoloră fiind prezenţi şi doi prahoveni, anume antrenorul Marian Frunzeanu şi mecanicul Liviu Petre. Logigan a încheiat pe locul 33 din 43 de concurenţi, la un tur de învingător, elveţianul Nino Schurter.
Ar mai fi de adăugat că şi în concursul de şosea delegaţia tricoloră are antrenor ploieştean, acesta fiind Ovidiu Burghelea.