CSM Ploieşti – HC Zalău, astăzi, ora 16.00

Petre Apostol

În această seară, echipa feminină de handbal CSM Ploieşti îşi va lua „La revedere” de la publicul ploieştean, urmând să dispute ultimul meci de pe teren propriu din actualul sezon al Ligii Naţionale. Cu obiectivul îndeplinit, calificarea între primele opt echipe ale ţării, formaţia pregătită de Goran Kurtes şi Daniel Gheorghe încă nu a câştigat niciun meci în playoff.
CSM Ploieşti a pierdut în două meciuri confruntarea cu HCM Baia Mare, în primul tur, după care a cedat, tot în două partide, şi disputa cu SCM Craiova, în faza a doua din playoff. Astfel, gruparea prahoveană a ajuns ca în ultima fază a campionatului să se dueleze cu trupa antrenorului Gheorghe Tadici, HC Zalău, pentru poziţia a şaptea.
În sezonul regulat, formaţia sălăjeană a încheiat pe locul al şaselea, cu două poziţii mai sus decât echipa ploieşteană, dar la o diferenţă de doar trei puncte. HC Zalău a obţinut 40 de puncte, având o victorie în plus faţă de CSM Ploieşti.
În playoff, HC Zalău începuse bine, câştigând primul meci în confruntarea cu a treia clasată, ASC Corona 2010 Braşov, dar a pierdut următoarele două partide, cea decisivă chiar la diferenţă de numai două goluri. În faza anterioară, gruparea sălăjeană a pierdut în două meciuri disputa cu medaliata cu bronz din sezonul precedent, HC Dunărea Brăila, însă ambele partide au fost pe muchie de cuţit, la Zalău, scorul fiind 25-23 (14-13), iar la Brăila – 22-21 (11-13).
Astfel, având în vedere atât poziţia de la finalul sezonului regulat, cât şi rezultatele înregistrate în playoff, HC Zalău porneşte clar ca favorită în duelul cu CSM Ploieşti, mai ales că formaţia prahoveană are şi probleme de efectiv, atât Daciana Curtean Balaban, cât şi Alla Sheiko fiind operate în ultima săptămână.
Totuşi, este de menţionat că HC Zalău a fost prima echipă pe care gruparea ploieşteană a reuşit să o învingă în acest sezon, câştigând, în turul campionatului, pe teren propriu, cu scorul de 22-18 (11-7), fiind prima victorie după şase meciuri fără niciun punct. De atunci, însă, CSM Ploieşti a avut un parcurs ascendent până la începutul playoffului.
În sezonul regulat, şi în meciul de la Zalău, din retur, echipa ploieşteană a fost aproape de victorie, însă gazdele s-au desprins pe final, câştigând cu scorul de 22-20, după ce CSM conducea la pauză, scor 13-12.
Trebuie notat şi faptul că din lotul echipei ploieştene au fost excluse jucătoarele Sanja Vlaskalic şi Oana Ionescu, din motive de indisciplină, conform deciziei anunţate de conducerea clubului. Oana Ionescu (29 ani) mai avea contract cu echipa ploieşteană până la sfârşitul lunii, în timp ce Sanjei Vlaskalic (31 ani) îi expira înţelegerea la finalul lunii iunie. Ambele jucătoare au sosit la Ploieşti în vara anului trecut.
Finala Ligii Naţionale, care se va disputa – aşa cum se anticipa încă dinainte de startul campionatului – între CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare, va începe mâine, prima confruntare fiind programată în Capitală, de la ora 18.30.
Tot mâine vor avea loc şi celelalte dispute din playoff, HCM Roman primind vizita formaţiei ASC Corona 2010 Braşov, de la ora 17.00, în duelul pentru medaliile de bronz, iar HC Dunărea Brăila găzduind pe SCM Craiova, de la ora 18.00, în confruntarea pentru locul al cincilea.
În playout, la finalul săptămânii trecute a debutat returul, Universitatea Neptun Constanţa remizând cu HCM Rm. Vâlcea, scor 25-25 (12-13), Cetate Devatrans impunându-se în deplasarea cu SC Mureşul, scor 32-26 (17-14), iar U Alexandrion Cluj a câştigat acasă cu CSM Unirea Slobozia, scor 31-24 (17-12).
Astfel, în clasament, U Alexandrion Cluj s-a menţinut pe prima poziţie, cu 31 de puncte, fiind urmată de CSM Cetate Devatrans (30 p), HCM Rm. Vâlcea (27 p), Univ. Neptun Constanţa (26 p), CSM Unirea Slobozia
(25 p), SC Mureşul (0 p).