Petre Apostol

La finalul săptămânii trecute, s-a dat startul celui de-al treilea sezon al circuitului de ciclism pe şosea Road Grand Tour, organizat de multiplul campion naţional ploieştean Alexandru Ciocan, împreună cu Asociaţia Judeţeană de Ciclism Prahova. După ce au reuşit să atragă atenţia iubitorilor de ciclism din ţară în primii doi ani de existenţă, organizatorii acestui circuit de concursuri pe şosea au programat, pentru 2015, un sezon cu şase etape, dar şi două întreceri speciale pe timp de noapte şi încă patru evenimente dedicate doar copiilor.
Circuitul a început cu un concurs organizat în Prahova, intitulat Drumul Vinului, desfăşurat în zona viticolă din jurul oraşului Boldeşti Scăeni, startul şi sosirea fiind programate chiar la Crama Seciu. Traseul a avut 24 de km, parcurgându-se de două ori sau de patru ori, în funcţie de categorie.
Evenimentul a fost primit foarte bine în rândul sportivilor atât legitimaţi, cât şi amatori, iar ca dovadă la startul întrecerii de la finalul săptămânii trecute au fost prezenţi 275 de concurenţi, un număr record pentru această competiţie. De asemenea, ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Eduard Grosu, care, în prezent, participă la Turul Italiei, pentru echipa din „cizmă” – Nippo-Vini Fantini.
La categoria principală, tura lungă – experţi, la băieţi, lupta pentru victorie s-a dat între Daniel Crista şi Valentin Pleşea, elevul antrenorului Constantin Ciocan, de la CS Petrolul Ploieşti. Cei doi au „evadat” din pluton cu un tur înainte de final, Crista, fost component al clubului ploieştean, desprinzându-se de Pleşea pe ultima căţărare, adjudecându-şi victoria, cu timpul total de 2.35,31 ore. Ciclistul ploieştean a sosit pe locul secund, cu 13 secunde întârziere, fiind urmat de un alt sportiv prahovean, Adrian Niţu, la 1,28 minute de învingător. De remarcat că pe locurile 4 şi 5 au sosit alţi doi componenţi ai grupării CS Petrolul, Bogdan Dumitru şi Daniel Anghelache, câştigătorul Turului României din 2007. În plus, ar fi de menţionat că la cursă a luat parte şi multiplul medaliat paralimpic, Eduard Carol Novak, ales ca preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism înainte de a izbucni scandalul în urma căruia ministerul a sistat finanţarea forului naţional şi care nici până acum nu s-a încheiat.
La fete, s-a impus o sportivă prahoveană, Irina Dumitru, care a început să practice ciclismul la CS Petrolul, club pentru care a concurat până anul trecut.
Şi la tura scurtă, pentru primele locuri s-au luptat sportivi prahoveni, victoria revenindu-i, însă, ciclistului braşovean Alexandru Grozea, la o secundă înaintea ploieşteanului Marian Frunzeanu. Podiumul a fost completat de ciclistul de la CS Conpet Ploieşti, Gerhard Dumitrescu, pregătit de antrenorul Cornel Popa. Imediat în urma lui Dumitrescu a sosit un alt sportiv de la CS Conpet, Nicuşor Panaitescu, acesta impunându-se la categoria peste 35 de ani.
De asemenea, de la gruparea ploieşteană s-a remarcat şi Andreea Ciolacu, tânăra sportivă sosind pe locul secund la categoria fetelor sub 35 de ani.