Petre Apostol

Unul dintre antrenorii de care se leagă istoria judoului prahovean este Dan Telearcă. Acesta şi-a început cariera de antrenor la Filipeştii de Pădure, în 1981, unde a activat timp de 16 ani, la clubul din cadrul uzinei Minerul.
S-a remarcat pentru prima dată la nivel internaţional prin intermediul lui Gabriel Munteanu, multiplu campion naţional la juniori şi seniori. Elevul antrenorului Dan Telearcă a câştigat medalia de argint la Campionatul European U20, în 1992, în Israel, şi medalia de bronz la ediţia următoare, disputată în Olanda, în timp ce la seniori a obţinut locul 5 la Campionatul Mondial în 2003, la Osaka (Japonia), şi a reuşit să se califice la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (în 2000 şi 2004).
Dan Telearcă este primul antrenor internaţional din România, luându-şi atestatul în 2006, după care, din 2007 până anul trecut, a pregătit sportivi în Maroc, Sierra Leone, Zambia şi Palestina. Întors în ţară, acesta aşteaptă o nouă provocare, având şanse mari să se ocupe de pregătirea lotului naţional din Albania.
După cum ne-a declarat antrenorul prahovean, o mare contribuţie la decizia sa de a urma un asemenea drum în cariera sa de tehnician a avut-o actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo şi al SportAccord, românul Marius Vizer. Preşedinte al Uniunii Europene de Judo în 2000, acesta a susţinut o şedinţă cu antrenorii din România în urma căreia Dan Telearcă şi-a dat seama că viitorul judoului îl reprezintă deschiderea către performanţă la nivel internaţional. „În urma acelei şedinţe, am realizat că trebuie să-mi iau atestatul de antrenor internaţional, deoarece acela era viitorul”, ne-a mărturisit antrenorul Dan Telearcă.
Până să-şi ia atestatul, însă, acesta a pus bazele unei colaborări deosebite care a ajutat enorm judoul prahovean, anume parteneriatul dintre Clubul Sportiv Şcolar Ploieşti şi Steaua Bucureşti, care dăinuie şi astăzi.
După destrămarea uzinei de la Filipeştii de Pădure, Dan Telearcă a fost o scurtă perioadă la CSŞ Ploieşti, unde l-a pregătit pe actualul antrenor al grupării, Mihai Trandafirescu, pentru ca, din decembrie 1998, să fie dorit de Steaua Bucureşti. „Nu este uşor să ajungi antrenor la Steaua venind din provincie. Dar, performanţele m-au ajutat”, a adăugat antrenorul prahovean.
Ca dovadă a valorii sale, acesta a fost cooptat, în 1999, în cadrul staffului tehnic al lotului naţional de juniori, la care a avut-o elevă pe Alina Dumitru. Iar, din 2002, s-a realizat fuziunea dintre CSŞ Ploieşti şi Steaua Bucureşti.
Însă, odată ce şi-a luat atestatul de antrenor internaţional, în 2006, Dan Telearcă avea să ia legătura cu un sistem total diferit. În 2007, forul internaţional de specialitate i-a oferit ocazia de a face parte din cadrul Centrului Olimpic al Africii, realizat în Maroc, unde a pregătit sportivi din 15 ţări africane. Deşi cei care practicau judo la centrul respectiv nu aveau experienţă mare la nivel internaţional, antrenorul prahovean a reuşit să califice patru sportivi la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008. Acesta, însă, nu a putut merge cu ei la competiţie, deoarece s-a îmbolnăvit.
Următoarea destinaţie a tehnicianului Dan Telearcă a fost Sierra Leone, unde nu a stat decât trei luni, deoarece forul naţional al naţiunii respective nu a putut găsi fondurile financiare necesare pentru a continua dezvoltarea programului de judo. Astfel, din 2011 până în noiembrie 2013, acesta a plecat în Zambia, unde a contribuit la o schimbare în modul de abordare a sportului din acea ţară.
„Nu a fost deloc uşor, dar am reuşit să-i conving pe cei care conduc destinele sportului să pună pe primul loc performanţa sportivă. Este greu de schimbat mentalitatea de acolo, deoarece lipseşte o educaţie în acest sens şi tradiţia în judo. Sportivii îşi încep cariera la 20 de ani, iar din cauza asta au multe lipsuri la tehnica de joc. Cel mai mult, în Zambia se investeşte în fotbal, dar atât. Altceva nu mai există”, ne-a mai relatat Dan Telearcă.
Cu toate acestea, antrenorul prahovean a reuşit să califice şi un sportiv din Zambia la Jocurile Olimpice din 2014.
„Federaţia Internaţională de Judo doreşte să ajute ţările mai sărace, prin acest program, prin care trimite antrenori pregătiţi pentru performanţă. Ideea este ca acest sport să se dezvolte şi în alte zone ale lumii şi ca echipele mai slab cotate să înceapă să urce ca nivel de performanţă. Dar, este foarte dificil, deoarece se doreşte performanţă într-un timp foarte scurt. Iar pentru asta a trebuit să învăţ cum să-mi structurez un program de pregătire pentru performanţă cât mai eficient”, ne-a mai mărturisit antrenorul Dan Telearcă.
După aventura din Zambia, pentru acesta a mai urmat o perioadă scurtă petrecută în Palestina, iar acum aşteaptă să primească aprobarea pentru o nouă provocare.