Petre Apostol

Echipa masculină de volei Tricolorul LMV Ploieşti şi-a continuat parcursul impresionant din eşalonul secund, extinzându-şi seria de victorii consecutive în trei seturi la 15. Jucătorii antrenaţi de Marian Anton şi Mădălin Marinescu au obţinut calificarea la barajul de promovare în prima divizie într-o manieră de excepţie, după ce au câştigat toate cele trei partide disputate la turneul din etapa a II-a de playoff din Seria Est.
Întrecerea a fost organizată chiar la Ploieşti, la Complexul Sportiv „Tel George Junior”, în condiţii foarte bune, aproape 1500 de persoane fiind prezente în tribune şi în loja specială rezervată invitaţilor în cele trei zile de competiţie.
Ploieştenii se instalaseră pe prima poziţie a ierarhiei de la turneu încă din prima zi, vineri, când s-au impus în minimum de seturi în duelul cu CSM Suceava (15:18, 25:16, 25:16), în vreme ce Ştiinţa Bacău a câştigat cu 3:1 meciul disputat cu CSV Dacia Buzău.

Diferenţă evidentă de valoare

În ziua a doua a turneului, Tricolorul LMV Ploieşti nu a avut nici un fel de emoţie în disputa cu formaţia din Buzău, diferenţa de valoare dintre cele două echipe fiind una evidentă. Gruparea prahoveană a început în formula deja obişnuită, cu Cosmin Ghimeş, Răzvan Purice, Ştefan Someşan, Sebastian Palfi (foto 1)-Tamaş, Răzvan Popa, Alexandru Voinea – Alexandru Călin (libero), pe parcurs făcându-şi apariţia şi Tudorel Farcaş, Ioan Andrei, Sergiu Marinca şi Eduard Ocunschi.
Ploieştenii au avut un debut de partidă perfect, conducând cu 6:0. Dacia Buzău a oprit seria gazdelor, prin două puncte consecutive, însă Palfi, Someşan şi Purice (foto 2) au continuat să găsească breşe în defensiva adversă, mărind ecartul la nouă puncte, scor 12:3!
Gruparea din Buzău a mai echilibrat jocul,
apropiindu-se la cinci puncte. Dar, de la 18:13, Tricolorul LMV a apăsat, din nou, pedala de acceleraţie, adjudecându-şi setul cu scorul de 25:14.
În actul secund, elevii antrenorului Marian Anton au dominat cu autoritate, distanţându-se la zece puncte, scor 14:4. Treptat, Dacia Buzău a cedat tot mai mult teren, gazdele impunându-se cu scorul de 25:12.
Setul al treilea a început cu formaţia buzoiană în avantaj, ca urmare a unor inexactităţi ale ploieştenilor. Dar, Tricolorul LMV şi-a revenit în scurt timp, aducând lucrurile la normal, iar de la scorul de 3:4 a câştigat cinci puncte la rând, graţie serviciilor bune ale lui Farcaş, completate perfect de Marinca şi Someşan la finalizare.
Dacia Buzău s-a menţinut la trei-patru puncte în urmă până la 13:10, când Tricolorul LMV s-a desprins decisiv, Purice, Marinca şi Farcaş ducând scorul la 20:13. Iar de la 21-14, ploieştenii au încheiat setul şi meciul cu patru puncte la rând, dintre care ultimele trei din serviciile excelente ale lui Someşan.
În celălalt meci al zilei secunde, CSM Suceava s-a impus în duelul cu Ştiinţa Bacău, practic disputa pentru locul al doilea, scorul fiind 3:0 (25:22, 25:17, 25:15).

Au trecut cu bine peste hopul din setul secund

Ultima zi a turneului de la Ploieşti a început cu meciul dintre CSM Suceava şi CSV Dacia Buzău. La finalul a 81 de minute de joc, sucevenii s-au impus în minimum de seturi, însă au avut ceva emoţii, scorul fiind 25:23, 26:24, 25:19.
Astfel, Ştiinţa Bacău avea ingrata misiune de a câştiga duelul cu Tricolorul LMV pentru a spera la o calificare in-extremis la turneul de baraj. Jucătorii antrenaţi de Marian Anton şi Mădălin Marinescu, însă, nu le-au lăsat speranţe moldovenilor în actul inaugural, în care au dominat încă din start.
Începând în aceeaşi formulă ca în zilele anterioare (doar Ioan Andrei intrând pe final), echipa ploieşteană s-a distanţat mai întâi la 4:1, 8:4, iar apoi la 11:5, Popa, Voinea, Purice, Ghimeş şi Călin ieşind în evidenţă. Diferenţa de şase puncte s-a menţinut până la 18:12, când Tricolorul LMV a forţat pentru a închide setul, pe care şi l-a adjudecat cu 25:16, Purice punând punct actului.
Setul secund a fost unul dintre cele mai dificile din acest sezon pentru formaţia ploieşteană, care s-a văzut condusă încă din start şi a fost nevoită să se lupte pentru a recupera un deficit de cinci puncte. Blocajul echipei din Bacău a creat multe probleme prahovenilor, iar introducerea lui Farcaş în locul lui Palfi-Tamaş nu a dat roade.
Purice şi Someşan i-au menţinut pe ploieşteni în joc, iar de la scorul de 7:12 serviciile excelente ale lui Răzvan Popa au adus egalitatea pe tabela de marcaj, ploieştenii punctând de cinci ori la rând.
Ştiinţa Bacău a replicat imediat prin două puncte consecutive, însă Purice şi Someşan au restabilit egalitatea, iar cel din urmă a oferit conducerea pentru prima dată gazdelor, scor 16:15. Nu avea să fie lovitura decisivă, deoarece moldovenii au menţinut echilibrul până la 18:18. De acolo, Tricolorul LMV a preluat iniţiativa, reuşind cinci puncte consecutive, rezolvând, practic, soarta setului, încheiat cu scorul de 25:20.
În setul al treilea, ploieştenii nu au mai permis adversarilor să controleze jocul, distanţându-se încă din start. Treptat, Tricolorul LMV şi-a mărit ecartul, de la 6:2 la 16:9, după care la 20:12, iar pe final au intrat şi Sergiu Marinca şi Mădălin Marinescu.
Echipa ploieşteană a pus punct jocului, prin Purice, la scorul de 25:18, şi va merge, alături de CSM Suceava, la barajul de promovare în primul eşalon. Turneul este programat în perioada 1-3 mai şi sunt şanse mari ca şi acesta să fie organizat la Ploieşti.
Clasamentul turneului din etapa a II-a de playoff,
în Seria Est, a fost următorul:
Tricolorul LMV Ploieşti 3 3 0 0 0 9:0 9p
CSM Suceava 3 2 0 0 1 6:3 6p
Ştiinţa Bacău 3 1 0 0 2 3:7 3p
Dacia Buzău 3 0 0 0 3 1:9 0p