Petre Apostol

Cea mai titrată sportivă a României din circuitul internaţional de skeleton, Maria Mazilu, de la CSO Sinaia, a obţinut o nouă performanţă remarcabilă în Cupa Mondială, în cadrul celei de-a cincea etape a actualului sezon. Runda a fost găzduită, la finalul săptămânii trecute, de cea mai specială şi veche pârtie din lume pe care se dispută concursuri internaţionale – cea de la Saint Moritz, din Elveţia, singura pistă îngheţată în mod natural.
Eleva antrenorului Marius Ene, tehnicianul lotului olimpic al României, s-a aflat la a treia etapă din actualul sezon al Cupei Mondiale, iar în urmă cu o săptămână reuşise să avanseze în manşa finală. De data aceasta, tânăra de 23 de ani (care, însă, are deja două prezenţe la Jocurile Olimpice) a reuşit chiar mai mult decât atât.
Beneficiind de un start foarte bun, în prima manşă a concursului, Maria Mazilu a stabilit al 12-lea timp, oprind cronometrul la 1.11,34 minute, fiind la 94 de sutimi de prima clasată, austriaca Janine Flock. Astfel, sportiva tricoloră nu a avut emoţii cu privire la prezenţa în manşa finală, ba, chiar, se putea gândi la obţinerea celei mai bune performanţe a sa din Cupa Mondială.
În a doua manşă, însă, în care s-au obţinut performanţe mai bune, Maria Mazilu a sosit cu timpul al 17-lea (1.11,25 minute), cu o întârziere de o secundă şi 35 de sutimi faţă de fosta lideră din clasamentul general, canadianca Elisabeth Vathje, care a stabilit un nou record al pistei elveţiene.
Astfel, cu timpul total de 2.22,59 minute, sportiva grupării prahovene a încheiat etapa pe locul 15, a doua sa performanţă din carieră în Cupa Mondială, după cea înregistrată în decembrie 2012, pe pârtia de la Winterberg, din Germania, când s-a situat pe locul 14. Revenind la runda de la St. Moritz, este de precizat că Mazilu a pierdut poziţia a XII-a pentru trei zecimi de secundă, în vreme ce s-a aflat la 2,25 secunde de învingătoarea surpriză a etapei, austriaca Janine Flock, care a obţinut prima sa victorie din carieră, menţinându-se înaintea lui Vathje pentru nouă sutimi de secundă.
Podiumul a fost completat de o reprezentantă din Marea Britanie, dar nu campioana olimpică Lizzy Yarnold (care a sosit doar pe locul 6), ci Laura Deas, care a încheiat cu o întârziere de 24 de sutimi de secundă.
Ar mai fi de remarcat şi faptul că sportiva tricoloră a depăşit atlete cu pretenţii, cum ar fi Maria Orlova, câştigătoarea rundei de la Altenberg din urmă cu două etape şi medaliată cu bronz cu o săptămână înainte, la Konigssee, Marina Gilardoni, aflată în top 10 în clasamentul internaţional, sau Elena Nikitina, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Soci, campioană europeană şi câştigătoarea titlului mondial de junioare (competiţie la care Mazilu a obţinut medalia de bronz).
Ca urmare a rezultatului obţinut, Maria Mazilu a ajuns pe locul 32 în clasamentul internaţional şi pe locul 22 în ierarhia Cupei Mondiale, în care lideră este germanca Tina Hermann, urmată de Janine Flock şi o altă germancă, Sophia Griebel, într-un sezon mai echilibrat ca niciodată.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorAcord pentru guvernarea Greciei