Petre Apostol

Stadionul „Iolanda Balaş Soter”, din Bucureşti, a găzduit a XXIV-a ediţie a Campionatului Balcanic de atletism pentru veterani (peste 35 de ani). Aceasta a reprezentat cea de-a treia ediţie care s-a desfăşurat în România şi prima după o pauză de 17 ani. La competiţie au luat parte 267 de atleţi din zece ţări afiliate la Asociația Balcanică a Federaţiilor de Atletism.
Printre sportivii care s-au remarcat la această ediţie s-au numărat şi atleţi prahoveni. Astfel, Marian Ion, sportiv originar din Bucureşti, dar stabilit în comuna Cosminele, a reuşit să-şi adjudece titlul balcanic la proba de 5.000 m marş, la categoria de vârstă 50 ani. Cu timpul de 26.59,65 minute, acesta a stabilit, de altfel, cea mai bună performanţă a concursului la proba respectivă dintre toate categoriile de vârstă. În plus, a reuşit să-şi depăşească recordul personal cu patru secunde.
Rezultatul atletului prahovean – care este susţinut de doctorul Mircea Drăghici – reprezintă o performanţă cu atât mai importantă cu cât acesta a fost afectat de accidentări în ultimele luni, iar timpul său ar fi putut fi şi mai bun dacă nu s-ar fi menajat, pentru a nu risca o accidentare şi mai gravă.
De remarcat ar fi şi performanţele obţinute de sportivii clubului Altius Ploieşti, care au câştigat patru titluri balcanice. Fost campion mondial şi european la veterani, Augustin Iancu şi-a mai trecut în palmares şi un titlu balcanic la proba de săritura în înălţime. Fost director la CSM Ploieşti, până la finalul anului trecut, şi, în prezent, antrenor coordonator al secţiei respectivului club, acesta şi-a adjudecat locul întâi la proba de săritura în înălţime a categoriei 40 ani, cu 1,55 m, a patra performanţă a competiţiei.
Tot în contul grupării Altius Ploieşti a mai punctat şi Cătălin Păunoiu, care a câştigat proba de 110 m garduri la grupa de vârstă 35 ani, cu timpul de 22,26 secunde. De asemenea, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a mai urcat şi Iulian Ivanov, tot la 35 ani, în proba de aruncarea greutăţii, cu 10.00 m, acesta câştigând şi medalia de bronz în concursurile de săritura în înălţime (1,49 m) şi de triplusalt (10,77 m).
Clubul ploieştean a mai adunat o medalie de aur, prin Vasilică Gherghişan, participant tot la categoria 35 ani, care s-a impus la proba de triplusalt (12,09 m) şi a obţinut medalia de bronz la săritura în înălţime (1,49 m).
Un alt atlet din Prahova care a urcat pe podium este Alexandru Frangulea, participant la categoria 45 ani, atât la individual, cât şi în competiţia de ştafetă. La individual, acesta s-a situat al treilea la proba de 400 m (1.00,81 min.), în vreme ce alături de ştafeta României la proba de 800 m-400 m-200 m-100 m (probă specifică pentru Campionatul Balcanic) şi-a adjudecat medalia de argint. În formula Romaşcanu (800 m), Frangulea (400 m), Brînzoi (200 m) şi Stanciu (100 m), echipa tricoloră a stabilit al doilea timp (3.53,79 min.), la cinci zecimi de secundă în urma formaţiei din Grecia.
În clasamentul pe medalii, România s-a situat pe primul loc, cu 114 medalii de aur, 90 medalii de argint şi 66 medalii de bronz, un total de 270 de medalii. Podiumul a fost completat de reprezentativele Greciei (167 medalii – 73 aur, 50 argint, 44 bronz) şi Bulgariei (108 medalii – 46 aur, 36 argint, 26 bronz).