Pivotul campionilor, Gerald Lee, a fost titular

Bogdan Chitic

Echipa națională masculină de baschet a Finlandei a înregistrat o înfrângere categorică, scor 55-114, în fața Statelor Unite ale Americii, în prima etapă a Campionatului Mondial din Spania. Jocul de la Bilbao a fost dominat categoric de trupa antrenată de Mike Krzyzewski, care a câștigat fiecare sfert în parte: 31-16, 29-2, 29-21, 25-16. Chiar și fără superstarurile LeBron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony, Blake Griffin, Kevin Love și LaMarcus Aldridge, americanii nu au întâmpinat nicio problemă în fața reprezentativei “Wolfpack”, aflată în premieră la un Campionat Mondial.
Pivotul campioanei României, Gerald Lee, a început ca titular în garnitura nordicilor, însă a bifat doar 7 minute, având mari probleme cu faulturile încă din primul sfert, pe care l-a încheiat cu 3 greșeli personale. Lee a înscris 4 puncte în confruntarea cu yankeii, pentru un procentaj de 40% la aruncările din acțiune. Cel mai eficient jucător al finlandezilor a fost Shawn Huff, autor a 12 puncte și 3 recuperări, baschetbalistul legitimat la Riesen Ludwigsburg (Bundesliga) fiind secondat de Petteri Koponen (Khimki Moscova), cu 12 puncte, 3 recuperări și 4 pase decisive. De cealaltă parte, Klay Thompson (Golden State Warriors) a fost principalul realizator al reprezentativei SUA, cu 18 puncte.
Duminică seară, după închiderea ediției, naționala Finlandei a înfruntat reprezentativa similară a Ucrainei, cea care, în prima zi, depășise Republica Dominicană, cu scorul de 72-62.