Petrolul Ploiești – FC Botoșani 4-1 (3-1)

Cristi Damian

Stadion: ”Ilie Oană”, Ploiești. Spectatori: circa 7000. Au marcat: Mutu (1), Albin (13), Tamuz (16, 60)/Batin (39).
Petrolul: Pecanha – Alcenat, A. Geraldo (76 Satli), Hoban, Fanchone – Marinescu, De Lucas -Teixeira (72 Astafei), Albin, Mutu (cpt)- Tamuz (62 Nepomuceno). Antenor: Răzvan Lucescu.
FC Botoșani: Lazăr (33 Tiuț) -Patache, Oltean, Tincu, Acsinte – Ianc (64 Tiron), Croitoru (cpt), Vașvari – Ivanovici, Batin, Quenten (73 Fulop). Antrenor: Leontin Grozavu.
Avertismente: Marinescu (52), De Lucas (78)/Batin (76).
Arbitri: Ovidiu Hațegan (Arad) – Adrian Ghinguleac (București) și George Neacșu (Câmpulung Muscel). Arbitru de rezervă: George Rădulescu (București). Observator LPF: Ion Craiu (București). Observator CCA: Patrițiu Abrudan (Cluj).
Jucătorul meciului: Adrian Mutu (Petrolul).

Primul meci pe teren propriu din actualul sezon de Liga I a coincis cu o victorie, ”victima” perfectă numindu-se FC Botoșani. În campionat, Petrolul venea după victoria la limită de la Brașov (1-0), în timp ce adversarii de aseară pierduseră pe teren propriu la un scor de neprezentare, cu Gaz Metan Mediaș. Așadar, se întruneau toate elementele pentru un succes clar al ”galben-albaștrilor”, care în cele din urmă nu a întârziat să apară. După semieșecul de pe teren propriu din turul secund al Europa League (n.r. – 1-1 cu Viktoria Plzen), tehnicianul Răzvan Lucescu a operat două modificări în garnitura de start, aruncându-i în luptă pe Marinescu și Mutu. Cel din urmă jucător menționat a fost investit și cu banderola de căpitan, care a răsplătit încrederea acordată de tehnicianul său cu golul izbutit și pasa decisivă la reușita lui Albin.
Cu Mutu, Albin și Teixeira în linia de mijloc, care au făcut mereu schimb de locuri între ei, Petrolul a găsit ușor drumul spre poarta botoșănenilor, orice ocazie semănând panică în careul oaspeților. În schimb, atacantul Tamuz (foto 1) a pus mereu presiune pe defensiva adversă, iar ”închizătorii” De Lucas și Marinescu au blocat orice acțiune a elevilor lui Leo Grozavu. La 3-0, Petrolul s-a relaxat un pic, permițându-le vizitatorilor să trimită o dată mingea în bara transversală (Ianc, min. 27) și să izbutească primul lor gol din actualul campionat, prin Batin (39). De altfel, cu scorul de 3-1 s-a încheiat prima repriză, golurile marcate de Mutu, Albin și Tamuz făcând, clar, diferența.
După pauză, scenariul a fost același, Petrolul a atacat cu toate liniile, în timp moldovenii s-au înscris cu toți jucătorii în propria jumătate. Însă, pentru oaspeți inevitabilul s-a produs și Tamuz a reușit dubla în minutul 60, iar până la final petroliștii au irosit și alte ocazii clare de a marca, cea mai mare fiind semnată de fundașul Satli, care a nimerit bara laterală (80).
Meciul s-a încheiat cu scorul de 4-1, un joc pe care Petrolul l-a rezolvat încă din primul sfert de oră al întâlnirii, astfel că Petrolul are maxim de puncte în cele două jocuri din actuala stagiune. Rezultatul de aseară contează și pentru moralul ploieștenilor în perspectiva revanșei de joi din Europa League, cu Viktoria Plzen, din deplasare.

Nu și-au uitat fostul jucător

Fără publicul de la peluze – ele fiind închise în urma unei suspendări-, Petrolul a beneficiat de aportul spectatorilor de la tribuna întâi și a doua, care au populat, ca de obicei, stadionul ”Ilie Oană”. La peluza întâi a stadionului s-a aflat un banner care amintea de fostul jucător al Petrolului din anii ’80, Ion Ștefănescu, pe care scria ”Rămas bun, «Jup»” (foto 2). De altfel, înainte de startul partidei s-a ținut un moment de reculegere în amintirea fostului jucător petrolist, trecut în neființă sâmbătă dimineața.

Filmul golurilor:

Secunda 59, 1-0: corner executat de Pablo de Lucas, cu piciorul stâng, Mutu s-a înălțat și a marcat cu capul;
Min. 13, 2-0: Mutu a centrat mingea pe jos în careul moldovenilor, din partea stângă, de unde Albin a marcat la colțul lung, din 8 metri;
Min. 16, 3-0: Mingea a ajuns la portarul Lazăr, acesta a întârziat degajarea și a fost interceptată de Tamuz, care a înscris ca la antrenamente;
Min. 39, 3-1: Centrare Quenten din partea dreaptă pentru Batin, ultimul a marcat cu o lovitură de cap din 2 metri, nemarcat;
Min. 60, 4-1: Teixeira a verticalizat un balon care a ajuns la Tamuz, atacantul ploieștenilor marcând de la 12 metri singur cu Tiuț.