Petrolul Ploiești – Viktoria Plzen 1-1 (0-0)

Cristi Damian

Stadion: ”Ilie Oană”, Ploiești. Spectatori: circa 13.000. A marcat: Mutu (76)/Kolar (90).
Petrolul: Pecanha – Alcenat, A. Geraldo (cpt),
Gerson, Franchone – Hoban, De Lucas – Nepomuceno (72 Priso), Albin (56 Mutu), F. Teixeira – Tamuz
(87 Nkoyi). Antrenor: Răzvan Lucescu.
Viktoria: Kozacik – Reznik, Hubnik, Prochazka, Limbersky – Horava (86 Kolar), Horvath (cpt) –
Petrzela (74 Hrosovsky), Vanek, Pilar (82 Kovarik) – Bakos. Antrenor: Dusan Uhrin jr.
Avertismente: Albin (32)/Hubnik (39), Reznik (48).
Arbitri: Anthony Taylor – Gary Beswick și John
Brooks (toți, din Anglia). Arbitru de rezervă: Jonathan Moss (Anglia). Observator de arbitri: Kaj Natri (Finlanda). Delegatul UEFA: Carmel Bartolo (Malta).
Jucătorul meciului: Pecanha (Petrolul).

În prima manșă din turul al treilea prelimiar al Europa League, Petrolul Ploiești a primit replica cehilor de la Viktoria Plzen, o echipă care sezonul trecut a eliminat pe Şahtior Donetsk. Pentru întâlnirea de aseară, tehnicianul Răzvan Lucescu l-a lăsat pe banca tehnică pe Mutu, preferându-l pe Albin în primul unsprezece. Oaspeții, antrenați de fostul tehnician al lui Poli Timișoara – Dusan Uhrin, au venit la Ploiești cu gândul la victorie. Cu doi jucători buni pe benzi, Pilar și Petrzela, dar și cu veteranul de 39 de ani Horvath într-o bună dispoziție de joc, Vicktoria a impresionat prin organizare, în timp ce la capitolul minusuri poate fi adăugată prestația slabă a fundașilor centrali. De partea cealaltă, Lucescu le-a pregătit cehilor destule suprize, dar în prima repriză doar neatenția la ultima reluare a făcut ca tabela să nu se modifice în favoarea ”galben-albaștrilor”. Introducerea lui Mutu a fost sinomimă cu marcarea golului ”găzarilor”, pentru ca în minutul 90, Kolar să restabilească egalitatea, după o ezitare în defensiva prahovenilor. Însă, calificarea se joacă peste o săptămână la Plzen.
Dezastru în ultima secundă
Prima repriză a fost una plăcută, fiecare dintre cele două combatante ratând câteva oportunități bune de a marca. După un început echilibrat, primii care au dat tonul ratărilor au fost oaspeții, prin șutul prin Reznik (minutul 8). Pe contră, Tamuz a rămas singur cu portarul advers, dar a întârziat la pasa lui Albin, jucător care a avut aceeași situație precum colegul său din atac, dar a fost blocat de portarul Kozacik (15). După șutul peste transversală a lui Nepomuceno (17), a venit rândul cehilor să conteze în faza ofensivă prin Pilar (27) și Vanek (34), ultimul ratând cea mai importantă șansă de gol a cehilor, lovitura sa de cap, din pasa lui Petrzela, a trecut peste transversală. Spre finalul primului act și-a făcut simțită prezența și căpitanul Horvath, șutul său din afara careului fiind respins cu un reflex de zile mari de Pecanha (38), pentru ca peste doar un minut Gerson să repare greșeala lui Geraldo, când l-a blocat, în ultimul moment, pe Vanek. Finalul primului act a aparținut Petrolului, mai întâi Tamuz l-a încercat pe portarul cehilor cu un șut din afara careului mare (44), iar Nepomuceno nu a găsit soluția ideală din interiorul suprafeţei de pedeapsă. La reluare, Lucesu l-a aruncat în luptă și pe Mutu, care l-a înlocuit pe Albin. Șansele de gol ale ”găzarilor” au venit în urma trasoarelor expediate de Hoban, în minutele 57 și 67, pentru ca atacantul cehilor Bakos să-l remarce pe Pecanha la șutul trimis din lovitură liberă, de la 25 metri (70). Așa cum afirmam anterior, prezența ”Briliantului” s-a făcut simțită, el înscriind cu piciorul stâng, de la 20 metri, la colțul lung (76). Replica vizitatorilor a venit după doar cinci minute prin Pilar, care de la 16 metri nu a nimerit poarta, iar spre finalul întâlnirii antrenorul Uhrin a încercat să dinamizeze jocul echipei sale prin cele două modificări efectuate. Și în cele din urmă a reușit, nou intratul Kolar a restabilit egalitatea cu capul, profitând de o nesincronizare între Gerson şi Pecanha, ultimul având o evoluţie foarte bună până în acel moment.