Petre Apostol

În timp ce la Tallin (Estonia), reprezentativa României încerca să promoveze în Superliga Europeană pe echipe la atletism, obiectiv neîndeplinit până la urmă, după clasarea pe locul al patrulea, în ţară, pe Stadionul „Iolanda Balaş Soter” din Bucureşti, a avut loc Campionatul naţional de juniori 1 (18-19 ani).
Pe podiumul de premiere al competiţiei au reuşit să urce şi sportivi prahoveni, de la cluburile CSM CSŞ Ploieşti, CS Telecom Slănic şi CS Petro-Energia Câmpina.
Dintre acestea, CSM CSŞ Ploieşti a obţinut cele mai multe medalii, Alexandru Burcea realizând cea mai bună performanţă din tabăra ploieşteană. Elevul profesorului Augustin Iancu (antrenor-coordonator al secţiei de atletism de la CSM) a devenit vicecampion naţional la proba de 400 m, cu record personal. Burcea a trecut linia de sosire cu timpul de 49,45 secunde, adjudecând-şi medalia de argint, în urma lui Zeno Moraru, de la LPS Cluj Napoca (48,83 secunde), la o probă la care au participat 40 de atleţi.
În concursul individual feminin, la proba de 100 m, atleta ploieşteană Adriana Oprea, pregătită de profesorul Robert Munteanu, a reuşit calificarea în finală cu al treilea rezultat al preliminariilor. În ultimul act, Adriana şi-a adjudecat medalia de bronz, după ce a sosit pe locul al treilea, cu timpul de 12,67 secunde, în urma sportivelor Ana Maria Bestea (CSŞ 7 Dinamo Bucureşti – 12,54 secunde) şi Diana Puşcaşu (CSŞ Lugoj – 12,58 secunde).
Adriana Oprea a făcut parte şi din echipa de ştafetă 4×100 m a grupării ploieştene, în ultimul schimb, celelalte trei componente ale formaţiei fiind Andreea David, Laura Radu, Miruna Trifan, eleve tot ale profesorului Robert Munteanu. Echipa ploieşteană a câştigat medaliile de bronz, stabilind al treilea timp al concursului (49,69 secunde), sosind în urma ştafetelor de la CSŞ 7 Dinamo Bucureşti (48,70 secunde) şi de la CS Rapid Bucureşti (49,23 secunde).
Ar mai fi de menţionat şi prezenţa juniorului 2 Costin Homiuc în finala probei de 100 m, elevul profesoarei Maria Andrei din lotul naţional sosind al şaselea, cu timpul de 11,26 secunde, timp, însă, mai slab decât în calificări, când a reuşit 11,14 secunde.
Performanţe bune la această ediţie de campionat au înregistrat şi sportivii pregătiţi de antrenorul Gheorghe Muşat, la CS Telecom Slănic, Adelina Moroiţă şi Marius Dumitru. Aflat în calcule pentru calificarea la Campionatul Mondial de juniori 1, de la Eugene (SUA), la proba de 10.000 m, Marius Dumitru, component al lotului naţional şi aflat la primul sezon la această categorie de vârstă, a ratat podiumul la respectiva probă şi, implicit, prezenţa la Mondiale. Acesta s-a clasat al cincilea, cu timpul de 32.50,64 minute, întrecerea fiind adjudecată de Andrei Leanca (CSM Dorna – 32.15,92 min.).
Elevul antrenorului Gheorghe Muşat s-a revanşat, însă, în a doua zi a campionatului, trecându-şi în palmares un titlu de vicecampion naţional la proba de 5.000 m. Dumitru a sosit al doilea pe respectiva distanţă, cu timpul de 15.15,24 minute, în urma lui Mădălin Chiş (LPS-CSM Oradea – 15.03,24 minute).
De la gruparea din Slănic, pe podium a mai urcat şi Adelina Moroiţă, atleta prahoveană stabilind a treia performanţă la proba de 5.000 m (17.44,32 minute) şi adjudecându-şi medalia de bronz, primele două poziţii fiind ocupate de Daniela Bogdan (LPS P.T. Craiova – 17.22,72 min.) şi de Andreea Piscu (CS Pandurii Tg. Jiu – 17.35,36 min.).
În cadrul campionatului de juniori 1, o performanţă deosebită a realizat şi sportiva de la CS Petro-Energia Câmpina – Oana Gheorghe. Eleva antrenorului Mihai Pascu, aflată în lotul naţional de junioare 2, având doar 16 ani, a fost în lupta pentru titlu la proba de aruncarea greutăţii, chiar dacă s-a confruntat cu sportive mai mari de vârstă. Oana a încheiat, în cele din urmă, pe poziţia a treia, câştigând medalia de bronz, cu 12,10 m, campioană devenind Lenuţa Burueană (CS Ceahlăul Piatra Neamţ – 14,54 m), iar pe locul doi situându-se Dana Voicu (CSA Steaua Bucureşti – 12,70 m).
La campionat au luat parte 449 de sportivi (185 la feminin şi 264 la masculin), de la 106 cluburi din ţară.