Petre Apostol

Duminică după-amiază, Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti a găzduit evenimentul „Handbal=Prietenie şi Respect”, organizat de CSM Ploieşti şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Prahova. În cadrul acestuia s-a desfăşurat un meci demonstrativ între foste glorii ale handbalului care au activat şi la cluburile prahovene Uztel Ploieşti şi Petrolul Teleajen, şi de la grupările bucureştene Steaua şi Dinamo.
Evenimentul a fost presărat cu câteva momente emoţionante, axându-se, în general, pe ideea de bună dispoziţie şi de bucurie a revederii între foşti colegi sau adversari pe terenul de joc.
Înainte de startul partidei, directorul DJST Prahova, Laurenţiu Nicolescu, şi viceprimarul oraşului Ploieşti, Raul Petrescu, au ţinut câte un scurt discurs, în care i-au felicitat pe cei prezenţi pentru rezultatele obţinute în carieră.
Echipele au avut următoarea componenţă:
Echipa în roşu (combinata Ploieşti – Steaua)
Jucători Ploieşti:
– Iulian Emancipatu şi Adrian Dumitru (portari);
– Marian Tache, Adrian Năstase, Nicolae Milea, Emil Man, Nicolae Ion, Mircea Anton, Dumitru Neţoi, Ilie Coman, Norocel Dumitrescu, Ion Onişca, Marian Mărgărit, Mihai Bocan, Dumitru Dobre, Ion Paraschiv, Constantin Spătaru, Vali Marinescu;
Jucători Steaua:
– Vasile Tudor şi Adrian Simion (portari);
– Alexandru Dedu, Dragoş Dobrescu, Constantin Petre, Cristian Ionescu, Paul Cicu, Valeriu Solomon, Ionuţ Georgescu.
Echipa în alb-roşu (Dinamo)
– Dorin Petre, Ion Gănău, Vasile Cocuz, Claudiu Ionescu (portari);
– Marius Antonescu, Marian Simion, Sorin Olariu, Ionel Ene, Ion Mocanu, Daniel Georgescu, Marius Enache, Liviu Jianu, Constantin Ştefan, Eliodor Voica, Florică Vasiliu, Ion Checicheş, Ionel Radu, Sebastian Bota, Bogdan Voica, Mircea Ştef, Vasile Oprea, Aihan Omer, Dumitru Paizan, Victor Dima, Paul Matei, Alexandru Dimache, Robert Licu.
Meciul s-a disputat pe durata a 40 de minute, fiind împărţit în 4 reprize a câte zece minute, între care s-au intercalat şi premieri. Rezultatul final afişat pe tabelă a fost 17-17, deşi era 17-15 pentru Ploieşti-Steaua cu câteva secunde înainte de sfârşit, moment în care toţi jucătorii au intrat pe teren, pornind o morişcă ameţitoare de pase cu două mingi, fără a ataca poarta.
Printre marcatori s-au numărat Alexandru Dedu, Cristian Ionescu, Paul Cicu, respectiv Ionel Radu, Ioan Mocanu, Daniel Georgescu sau Constantin Ştefan, dar nimeni nu a ţinut o evidenţă clară. Pentru Dinamo, a marcat inclusiv portarul Dorin Petre, din „7 metri”, după ce tot el fusese faultat pe semicerc la capătul unei acţiuni individuale începută din propriul semicerc.
Evident, au fost şi momente spectaculoase, goluri din „aeriană”, goluri şi pase cu spatele, parade incredibile ale portarilor, dar şi momente distractive: s-a jucat la un moment dat cu două mingi, ambii portari având de lucru simultan, s-a creat superioritate numerică… 8 contra 7, jucătorul care trebuia să fie înlocuit „uitând” să iasă de pe teren.
Arbitrii partidei au fost, de asemenea, doi „veterani”, Lucian Condruţ şi Octavian Marin, în sală fiind însă prezenţi şi alţi actuali sau foşti arbitri: Mihai Romeo Ştefan, Constantin Teodorescu, Virgil Ivanciu, Ion Niţică, Iulian Rădulescu şi Dorin Purică.
Din păcate, meciul a fost marcat şi de o accidentare mai gravă, stelistul Paul Cicu suferind, se pare, o ruptură de tendon la piciorul stâng şi plecând direct la spital, după ce a fost îngrijit de medicii care au fost solicitaţi pentru a asigura asistenţa medicală pe durata evenimentului.
Au primit cupe şi diplome zece ploieşteni medaliaţi în mari competiţii internaţionale sau cu o contribuţie majoră în handbalul românesc:
Ion Mocanu – bronz la Campionatul Mondial din 1990 (Cehoslovacia), Campion Mondial Universitar în 1985 şi 1987
Constantin Petre – câştigător al Supercupei Mondiale în 1983, Campion Mondial Universitar în 1985 şi 1987
Mircea Anton – Campion Mondial Universitar în 1973
Liviu Jianu – Campion Mondial Universitar în 1987
Paul Matei – Campion Mondial Universitar în 1977
Alexandru Dedu – câştigător al Ligii Campionilor, cu Barcelona, în 1997, 1998 şi 1999, câştigător al Supercupei Europei, în 1998 şi 1999
Ionel Radu – participant cu Naţionala României la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), ocupant al poziţiei a 10-a în topurile Federaţiei Române de Handbal atât la selecţii sub „tricolor”, cât şi la numărul de goluri marcate
Petre Avramescu – câştigător al Cupei IHF, în 1985 şi 1988, cu Minaur Baia Mare
Sorin Rădulescu – câştigător al Cupei IHF, în 1985 şi 1988, cu Minaur Baia Mare
Romeo Ştefan – arbitru internaţional
Au mai fost recompensaţi cu diplome şi cupe foştii arbitri Ion Niţică, Iulian Rădulescu şi Dorin Purică.
La final, preoţii de la Biserica Domnească din Ploieşti au oficiat o slujbă de pomenire a foştilor handbalişti trecuţi în nefiinţă.
Dintre invitaţii speciali, singurul fost mare handbalist care a putut onora invitaţia a fost Vasile Stângă.
Acţiunea s-a mutat, apoi, la Restaurantul La Nicole, de la Ploieştiori, unde organizatorii le-au oferit diplome de excelenţă tuturor foştilor sportivi prezenţi. Totodată, fostul jucător dinamovist Vasile Oprea, stabilit de 18 ani în Germania, le-a oferit colegilor din „comitetul de convocare” – Constantin Petre, Ionel Radu, Liviu Jianu şi Mircea Anton (cei care au avut iniţiativa de a-şi aduna foştii colegi la acest eveniment) – tricouri inscripţionate cu mesajul Handbal – Amintiri – Prietenie – Sănătate – Respect – Sport, care ar putea deveni logo-ul viitoarelor acţiuni similare.
Despre eveniment, câţiva dintre participanţi şi organizatori au spus următoarele:
Vasile Stângă: „Din păcate, s-a dus pregătirea fizică, dar a fost un meci frumuşel pentru cei prezenţi în tribune. Se vede că băieţii încă mai ştiu handbal. Nu am intrat de frica accidentărilor. Nu am mai făcut de mult timp mişcare şi din cauza aceasta prefer să stau deoparte. Uitaţi ce a păţit Cicu, ruptură de tendon. Ăsta e sportul, dacă nu faci mişcare, nu te menţii, se pot întâmpla accidentări de genul acesta”.
Alexandru Dedu: „Pentru noi, cei care am fost aici, handbalul este, practic, viaţa noastră. Nu cred că poţi să-ţi renegi trecutul, ceea ce eşti tu. Nu cred, totuşi, că sunt cel mai în măsură să vorbesc astăzi în faţa dumneavoastră, pentru că sunt aici oameni care au făcut mult mai mult pentru handbalul românesc decât mine. Mi-e mare drag să fim iarăşi împreună şi sunt convins că acest preambul care a fost jocul va fi urmat de o masă la care vom bea o bere împreună şi ne vom aduce aminte de lucrurile mai mult sau mai puţin frumoase din trecut. De viaţa noastră, până la urmă. E un lucru care mă emoţionează profund şi asta este familia handbalului. Iar noi împreună putem să-l facem mai bun sau mai prost”.
Mircea Anton: „Aţi văzut ce răspuns am avut din partea componenţilor celor două mari echipe din România, Steaua şi Dinamo, la care s-au adăugat destul de mulţi dintre cei care au făcut istorie pentru Prahova. Deci, în oraşul nostru, handbalul nu se uită. Băieţii s-au prezentat onorabil şi să ştiţi că de aceea am şi renunţat să mă afirm în seara aceasta, ştiind că generaţiile mai tinere decât mine vor face o figură frumoasă. Chiar mi-am propus, acum, după ce i-am văzut, să intru mai des cu fetele la antrenament să capăt puţină pregătire fizică pentru a putea evolua şi eu”.
Ionel Radu: „Sunt momente unice în activitatea noastră de după retragere. Sunt foarte bucuros că au dat curs acestei invitaţii foarte mulţi foşti handbalişti de la Steaua, Dinamo şi din Ploieşti. Sunt mândru că am reuşit să strângem în Sala Olimpia atâţia foşti handbalişti, câţi nu cred că au fost vreodată în ultimii ani sub acelaşi acoperiş în România”.