Petre Apostol

În jurul orașului Boldești-Scăeni, pe un traseu lung de 23,750 km (cu 3 km de cățărare, 8 km de coborâre și 13 km de plat), parcurs de două sau de patru ori, 250 de concurenți s-au întrecut la prima cursă din cadrul circuitului de ciclism pe șosea Road Grand Prix. Organizată de Asociația Județeană de Ciclism Prahova, reprezentată de Alexandru Ciocan și antrenorul Constantin Ciocan, competiția se află la al doilea an de existență, cuprinzând patru evenimente, dintre care două în Prahova.
Primul dintre acestea a avut loc sâmbătă, pornind din Boldești-Scăeni, pe un circuit care a urcat spre Crama Seciu (unde a existat punctul final al cățărării, realizându-se și un clasament pentru această categorie), a coborât apoi spre Bucov, după care s-a întors spre locul de plecare/sosire trecând pe lângă satul Pleașa.
Ploieșteanul de la Dinamo Mazicon, Adrian Nițu, a plecat încă din start din pluton, pe cățărarea din primul tur, fiind urmat de reprezentanții clubului Petrolul Ploiești, Gabriel Țintea și Valentin Pleșea, și de Eduard Grosu, sportiv care este legitimat la o echipă pro-continentală din Italia – Vini Fantini Nippo De Rosa. Cei trei l-au prins, însă, pe Nițu din urmă, acestora alăturându-li-se și ploieșteanul Marian Frunzeanu, fostul component al clubului Petrolul – Daniel Crista, acum participând pentru BikeXpert, și Norbert Szabo, de la Dinamo Mazicon, la finalul turului având un minut avans față de pluton.
Pe prima cățărare care conta în clasamentul special al cățărătorilor, Frunzeanu a atacat, ajungând primul în vârf, fiind urmat de Nițu, Crista, Țintea, după care la un minut a sosit și Grosu, iar la aproape 30 de secunde de acesta au venit și ceilalți. Primii patru s-au distanțat apoi, Grosu fiind prins din urmă de un grup în care se afla și Pleșea. Lucrurile s-au mai liniștit până la a doua cățărare, ultima care conta în clasamentul acestei categorii, când Nițu s-a distanțat, sosind primul în vârf, fiind urmat la 13 secunde de Crista și Frunzeanu, iar Țintea ajungând cu 18 secunde întârziere, al cincilea menținându-se Grosu.
Astfel, în această ierarhie s-a impus Adrian Nițu, cu 17 puncte, fiind urmat de Marian Frunzeanu (15 p), Daniel Crista (12 p), Gabriel Țintea (6 p) și Eduard Grosu (4 p), doar primii trei fiind premiați.
La finalul coborârii din turul al doilea, cei cinci au fost prinși din urmă de fostul petrolist Tamas Csicsaky (acum la Master Ski&Bike), Răzvan Jugănaru (Dinamo), Valentin Pleșea, Zoltan Sipoș (Dinamo) și Alexandru Stancu (BikeXpert).
Spre finalul turului, Crista a evadat, în urmărirea sa plecând Pleșea, iar la intrarea în ultimul tur, cei doi aveau un avans de aproape 3 minute față de următoritori, diferența dintre ei fiind de 12 secunde. Pe cățărare, însă, Pleșea l-a ajuns din urmă pe Crista, lucrând împreună pentru a-și menține avansul. La finalul ultimei cățărări, Pleșea era în față, la câteva lungimi de bicicletă de Crista, iar diferența celor doi scăzuse la numai 30 de secunde față de urmăritori. Evadarea celor doi nu a fost dusă până la capăt, la finalul coborârii aceștia fiind prinși din urmă de Grosu, Stancu și Nițu. După ce a forțat pe cățărare, Pleșea nu a mai rezistat ritmului impus, cedând teren tot mai mult, iar cu 5 km înainte de sosire era distanțat la 20 de secunde.
Astfel, lupta pentru victorie s-a dat între Crista, Nițu, Stancu și Grosu. Cei doi coechipieri, Crista și Stancu, au încercat să-l atace pe Grosu, principalul favorit, însă fără succes, acesta replicând la ambele atacuri. Cu câteva sute de metri înainte de final, Grosu – cel mai bun sprinter din țară în momentul de față – a dat lovitura decisivă, românul legitimat în Italia trecând primul linia de sosire. Acesta a fost urmat de Stancu, Nițu, Crista, Pleșea sosind al cincilea. Frunzeanu s-a clasat al optulea, iar Țintea – pe locul nouă.
De remarcat că, la feminin, reprezentanta clubului Petrolul, Irina Dumitru, s-a situat pe locul al doilea.
De asemenea, la concurs au participat și sportivi de la Conpet Ploiești, antrenați de Cornel Popa, Gerhard Dumitrescu sosind al cincilea, iar Mihai Pavel al nouălea la tura scurtă, rezultate bune pentru aceștia, având în vedere că au numai 15 ani, respectiv 14 ani, duelându-se cu cicliști mult mai în vârstă.
În plus, și la feminin, la tura scurtă, Conpet a avut în concurs o tânără sportivă, Andreea Ciolacu, aceasta sosind pe locul al șaptelea.
Clasamente:
Tura lungă elite masculin: 1. Eduard Grosu (Vini Fantini Nippo De Rosa – Italia) – 2.29.40,9 ore; 2. Alexandru Stancu (BikeXpert Racing) – 2.29.41,5; 3. Adrian Nițu (Dinamo Mazicon) – 2.29.42,3.
Tura lungă elite masculin 17-18 ani: 1. Răzvan Anghel (Olimpia București) – 2.39.56,0 ore; 2. Cătălin Iorga (Bilal 2000 Constanța) – 2.39.56,0; 3. Adrian Zamfir (Dinamo Mazicon) – 2.40.32,8.
Tura lungă elite feminin: 1. Adrienne Beata (Giant Team Romania) – 2.57.56,0 ore; 2. Irina Dumitru (Petrolul Ploiești) – 3.08.19,2; 3. Monica Cojocaru (Giant Team Romania) – 3.18.20,4.
Tura lungă masculin 18-29 ani: 1. Csaba Bartha; 2. Andrei Amăriuței; 3. Ștefan Constantin.
Tura lungă masculin 30-39 ani: 1. Filip Grigorescu; 2. Cristian Doicescu; 3. Titel Rusinaru.
Tura lungă masculin 40-49 ani: 1. Ștefan Morcov; 2. Daniel Vlad; 3. Mircea Gustav.
Tura lungă masculin +50 ani: 1. Marius Nichiforescu; 2. Steve Van Groningen; 3. Gheorghe Nicodin.
Tura lungă feminin +30 ani: 1. Roxana Vatrici; 2. Oana Soare; 3. Adina Marton.
Tura scurtă masculin: 1. Marius Botos 1.17.32,4 ore; 2. Mihail Rusu 1.18.53,0; 3. Mihai Anton 1.19.55,4.
Tura scurtă feminin: 1. Antoanela Manac 1.29.30,5 ore; 2. Adriana Ceaușescu 1.35.38,6; 3. Andreea Ionescu 1.38.26,0.