Petre Apostol

Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti a găzduit, timp de două zile, turneul internaţional de gimnastică ritmică „Spring Cup”, eveniment organizat de Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, cu sprijinul primăriei şi al Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică. Acesta este, de altfel, singurul concurs acreditat de forul internaţional, organizat de un club din ţară.
La competiţie au participat 20 de delegaţii, 9 din Brazilia, Ecuador, Italia, Moldova, Slovacia şi Ucraina, şi 11 delegaţii din România: Arad, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Reşiţa, Târgu-Mureş şi Ploieşti.
Peste 100 de gimnaste au încântat spectatorii cu măiestria mânuirii obiectelor specifice acestui sport olimpic: coardă, cerc, minge, măciuci şi panglică, în cadrul a cinci categorii, pe echipe şi individual, şi în finale pe obiecte.
Clubul Sportiv Municipal Ploieşti a trimis în concurs 10 gimnaste, elevele antrenoarei Simona Puiu, care este ajutată de coordonatoarea secţiei, Liliana Băescu, reuşind rezultate foarte bune, clasându-se între primele 8 locuri la categoriile lor de vârstă. Clubul ploieştean a obţinut 4 medalii de argint prin Sabina Enache, la categoria Mica Gimnastă, şi prin Denisa Stoian, la categoria Prejunioare, în concursul individual compus (4 obiecte), dar şi la coardă şi la măciuci. În afara concursului, Denisa a prezentat şi exerciţiul cu panglica, obţinând a treia notă din întrecerea cu acest obiect.
Celelalte reprezentante de la CSM Ploieşti care au reuşit clasări între primele 8 gimnaste la categoriile lor de vârstă au fost: Erika Macinic – locul IV Minnies, Miruna Ciocîrlan – locul VII şi Daria Motângă – locul VIII la individual compus – categoria Children.
La junioare, CSM Ploieşti a fost reprezentat de sportiva nominalizată în lotul naţional, Cesima Nechifor, care a făcut echipă cu Adriana Creţu, aceasta demonstrând că a progresat, obţinând note de 12 la Spring Cup, cu trei puncte mai mult decât înaintea participării la concursurile de la Varna (în decembrie 2013) şi de la Debrecen (în martie, anul acesta). Evoluţia sa a fost urmărită atent de stafful tehnic al Federaţiei Române aflat la Ploieşti, format din Irina Deleanu, preşedintele forului naţional, şi Marinela Jipa – director tehnic.
Câştigătoarea categoriei junioare a fost echipa Bulgariei, formată din Asia Ivanova şi Boryana Kaleyn, urmată de echipa României de la Olimpia Bucureşti – Ana-Luiza Filiorianu şi Alice David – şi de formaţia din Iaşi, alcătuită din Andreea Verdeş şi Ştefana Popa.
Podiumul finalelor pe obiecte a fost împărţit, la cele patru obiecte, între Bulgaria şi România, de Asia Ivanova, Boryana Kaleyn, Ana-Luiza Filiorianu – trei medalii de aur la minge, măciuci şi panglică – şi Andreea Verdeş – bronz la cerc.
La senioare, cea mai valoroasă sportivă din ţară, Alexandra Piscupescu, a câştigat în competiţia All Around, precum şi la obiectele minge şi măciuci. La cerc şi la panglică s-a situat pe locul al doilea, fiind detronată de reprezentanta Bulgariei – Sara Staikova, la cerc, şi la panglică de sportiva din Italia – Carmen Crescenzi.
Primăria municipiului Ploieşti a oferit câştigătoarelor premii în valoare de 10.800 de lei, alături de aceasta, ca sponsori, fiind Timbark România, Deuteria Cosmetics şi Cosmetic Plant, la buna organizare a concursului contribuind şi Societatea de Gospodărire Urbană, Transport Călători Expres Ploieşti, precum şi şase voluntari, eleve ale instituţiilor de învăţământ din Ploieşti: Valentina Spiridon, Lavinia Mihaela Susu şi Denisa Mihaela Mitrea – Colegiul National „Jean Monnet”, Elena Alina Niţoiu – Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Alexandra Marinescu – Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” şi Andreea Dan – Gimnaziul „Sfântul Vasile”.