Bogdan Chitic

Turneul de Paște de la Viena, cea mai importantă întrecere baschetbalistică anuală pentru juniori și tineret din Europa, și-a deschis porțile, în perioada 14-19 aprilie, în fața a peste 6.000 de sportivi, fete și băieți, din 23 de țări. Nu mai puțin de 520 de echipe au fost înscrise în competiție, la 18 categorii, de la „sub 12 ani” până la „sub 22 de ani”, printre ele regăsindu-se și reprezentanta U13 a Ploieștiului, „Wild Cats”, formată exclusiv din jucătoare de la Clubul Sportiv Școlar, pregătite de Loredana Munteanu.
La prima experiență de acest gen într-o competiție de o asemenea anvergură, ploieștencele au reușit o performanță extraordinară. Fără un obiectiv clar, ci, mai degrabă, dornice să-și măsoare forțele cu alte echipe din Austria, Germania, Belgia sau Ungaria, și, în același timp, să se bucure de baschet, fetele profesoarei Loredana Munteanu au dat marea lovitură, devenind campioane la categoria lor de vârstă!
„În primă fază, ne-am dus cu ideea de a participa, de a ne da seama unde ne aflăm comparativ cu echipele din Vest. Desigur, nu evitarea ultimului loc a reprezentat obiectivul nostru, dar, pe de altă parte, nu îndrăzneam să mă gândesc tocmai la câștigarea turneului. Condițiile au fost excelente, fetele s-au adaptat imediat și, bifând victorii pe linie, am început să țintim tot mai sus, ridicând de fiecare dată ștacheta”, ne-a declarat antrenoarea Loredana Munteanu.
În faza grupelor, Wild Cats Ploiești a învins cu 47-22 pe Beac Budapesta (Ungaria), cu 68-16 pe Mainz (Germania) și cu 66-14 pe Köpenick (Germania), încheind faza preliminară pe prima poziție. În sferturi, ploieștencele au trecut de o altă echipă germană, Ratiopharm Ulm, cu 89-29, pentru ca, în semifinale, să depășească pe Kecskemt (Ungaria), câștigătoarea ediției de anul trecut, cu 50-41. În ultimul act, Alexia Apostolescu (foto) – desemnată drept cea mai bună jucătoare la categoria U13 – și colegele sale nu au întâmpinat mari probleme în fața cehoaicelor de la Olomuc, pe care le-au învins cu un categoric 68-34.
Medaliată cu aur în Austria, echipa feminină sub 13 ani a CSS Ploiești și-a reluat antrenamentele sub comanda profesoarei Loredana Munteanu. În luna mai, la turneul final al Campionatul Național, a cărui gazdă nu a fost pentru moment stabilită de FRB, micuțele baschetbaliste au drept obiectiv apărarea trofeului cucerit în 2013.