Cu două Campionate Mondiale în palmares şi mai multe alte meciuri importante în Liga Campionilor, arbitrul ploieştean de handbal Romeo Mihai Ştefan – care face pereche cu bucureşteanul Bogdan Ştark – a fost convocat şi la primul său Campionat European. Ştefan şi Ştark au arbitrat cinci meciuri la Europenele de seniori, competiţie încheiată săptămâna trecută, la care s-a impus Franţa, după o finală câştigată în dauna echipei din ţara gazdă, Danemarca.
Cei doi arbitri români au reuşit chiar să stabilească o performanţă unică pentru arbitrajul din ţara noastră, fiind desemnaţi să oficieze finala mică a competiţiei, dintre Croaţia şi campioana mondială Spania.
Întors la Ploieşti, arbitrul Romeo Ştefan ne-a declarat că nu se aştepta să ajungă atât de sus la primul său campionat european: „Ideea mea pentru acest campionat era să adaug o cărămidă la ceea ce vreau să construiesc mai departe în carieră. Îmi doream să fac o impresie bună pentru următorul campionat european şi pentru Olimpiada de la Rio, din 2016, care reprezintă obiectivul meu principal. Dar, am arbitrat foarte bine”.
Ştefan şi Ştark au avut două meciuri în două zile la startul competiţiei, conducând partidele Croaţia-Belarus (scor 33-22), din grupa D, şi Macedonia-Cehia (scor 24-24), din grupa A, cel care, practic, decidea cine rămâne şi cine pleacă acasă.
În faza a doua a campionatului, cei doi români au arbitrat meciurile Austria-Islanda (27-33) şi Croaţia-Rusia (33-25), cel din urmă fiind foarte important, deoarece Rusia ar fi putut încurca Croaţia în lupta pentru calificarea în semifinale.
Iar, apoi, a venit desemnarea să arbitreze finala mică, meci câştigat de Spania în disputa cu Croaţia, la un singur gol diferenţă, scor 29-28.
„La nivelul acesta este important să mergi pe linia pe care ţi-o trasează oficialii de la început. Şi am văzut că nu este deloc uşor să desemnezi cuplurile de arbitri. Este vorba despre o politică, nu din interes, ci, pur şi simplu, pentru că aşa se întâmplă într-o competiţie. De exemplu, în semifinale patru cupluri au fost blocate automat, deoarece echipele lor s-au calificat. Iar, apoi, încă patru nu puteau arbitra Croaţia, deoarece erau din partea ex-iugoslavă. Apoi, cuplul german a arbitrat semifinala dintre Croaţia şi Danemarca, meci în urma căruia au ieşit ceva discuţii, iar francezii au avut probleme personale. Astfel, pentru finala mică am mai rămas noi şi cuplurile din Belarus şi Letonia. Iar dintre acestea, noi am fost de departe cei mai buni. Aşa că am avut o mare şansă, dar pentru că am arbitrat bine până atunci”, a mai adăugat Romeo Ştefan.
Despre ceea ce a simţit la meciul din finala mică, la care sala a fost plină, acesta ne-a mai spus: „Au fost ceva emoţii, dar a fost frumos. La început aveam emoţii deoarece îmi doream să iasă cu bine meciul. Apoi, mi-am zis că acum trebuie să arăt ce pot. Toţi cei de la Federaţia Europeană erau cu ochii pe meci. Şi am avut norocul să fie un meci curat, în care a câştigat echipa cea mai bună. Ca dovadă, croaţii au venit la final şi ne-au felicitat, la fel ca şi spaniolii, care ne-au spus că am reuşit să ţinem meciul în mână. Chiar şi oficialii forului european ne-au mulţumit şi ne-au spus că am făcut tot ceea ce trebuia la un meci, i-am lăsat liber să joace. Iar asta a fost cea mai mare bucurie a noastră”.
În privinţa lucrurilor pe care le-a învăţat de la această competiţie, Ştefan a menţionat: „Este important să ţii finalul de meci în mână. Chiar dacă arbitrezi perfect pentru 55 de minute, o greşeală pe final poate strica totul. De aceea, trebuie să fii foarte concentrat pe toată perioada meciului, ceea ce şi încerc să le transmit celor tineri, care vor să arbitreze. Iar pentru a creşte un arbitru, trebuie să-i oferi şansa acestuia să înveţe din greşeli, deoarece acestea apar automat, să regularizezi parcursul său, cu meciuri mai uşoare înainte de convocarea la unul puternic. Pentru că, altfel, l-ai pierdut”.
La Europenele din Danemarca au arbitrat 12 cupluri, patru dintre acestea din ţări care nu au avut echipele naţionale calificate, printre care s-a numărat şi cel format din Ştefan şi Ştark.
Petre APOSTOL