Astra – Petrolul, duminică 25 august, ora 19,30

Înfrânte în manşa tur din play-off-ul Europa League, Astra (care a pierdut la Haifa, scor 2-0) şi Petrolul revin în întrecerea internă cu un derbi al suferinţei. Fostul derbi al Ploieştiului, transformat acum într-un derbi european, la Giurgiu, va aduce una dintre echipe, 100%, într-o criză, pentru că este greu de crezut că, după eşecurile din Europa – primele din această campanie – un nou eşec poate fi digerat fără “efecte”. Mai ales că, se ştie, Ioan Niculae – patronul Astrei, este iute la mânie, astfel că oricând poate “întoarce foaia”, în timp ce, la Petrolul, după şase puncte pierdute pe teren propriu, un nou rezultat negativ ar putea adânci o situaţie care nu este deloc pe placul lui Cosmin Contra.
Galben-albaştrii şi alb-negrii au încheiat nedecis duelul direct din sezonul trecut, ambele partide încheindu-se cu acelaşi scor, 1-1. Acum, din punct de vedere al moralului şi al stării fizice, Astra pleacă cu un oarecare avantaj, atât prin prisma bilanţului din clasament (unde are 4 victorii din tot atâtea meciuri) cât şi prin ceea ce s-a întâmplat în Europa League, unde, după “doar 0-2”, la Haiffa, astriştii au şanse teroetice mai importante la o calificare în grupe, în returul de joia viitoare.
De asemenea, giurgiuvenii au şi avantajul unui program mult mai lejer de deplasare în Europa (s-au dus de marţi în Israel, faţă de Petrolul, miercuri după-amiază în Ţara Galilor), plus că au şi revenit mai târziu, ieri la prânz, faţă de “găzari”, care au ajuns la 6 dimineaţa în ţară, deci, implicit, ar trebui să fie mai odihniţi!
Din punct de vedere al lotului de jucători, tot Petrolul are probleme un pic mai importante, pe lângă vechile indisponibilităţi – Marinescu şi Bokila, apărând şi fundaşul central Manasse Enza Yamissi pe lista accidentaţilor, în timp ce, la Astra, doar Yahaya acuză unele probleme, el fiind însă, a patra opţiune pentru linia mediană, acum.
Faţă de distribuţiile cu care s-au prezentat în Europa, este de aşteptat să apară unele modificări, în ambele formaţii. La Petrolul, va reveni Alcenat – pe banda dreaptă şi se va apela şi la De Lucas (neutilizat la Swansea) sau Dore, o perioadă mai lungă, în timp ce Achim sau Texeira au şanse mici să mai “prindă” minute în acest duel. De partea cealaltă, japonezul Seto va reveni printre titulari, o şansă în plus având şi Fatai, mai ales că golgeterul Budescu este incert.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Giurgiu, într-un meci care va pica, cum nu se poate mai prost, pentru cel puţin una dintre echipe!
Marian DIMA