De la 1 august, activitatea din sala de box “Upetrom” – incinta aflata in imediata vecinatate a Bulevardului Castanilor – ar putea inceta! Motivul este legat de faptul ca noul proprietar al salii, firma din Constanta SC Sea Protect Group, a trimis o notificare in care a impus o chirie prohibitiva, in valoare de 2000 de euro/luna, bani de care boxul ploiestean nu dispune. Si in iarna societatea detinatoare a salii “a lucrat dupa acelasi scenariu”, dar suma pentru chirie a fost mai mica. Proprietarul a cerut si a primit, timp de sase luni, o chirie lunara de 2000 de lei. Acum, la expirarea contractului de inchiriere, reprezentatii societatii cer 2000 de euro/luna, sperand sa primeasca si de aceasta data suma dorita.
Conform spuselor lui Titi Tudor, sala a ajuns in posesia firmei din Constanta dupa ce aceasta a recuperat o creanta de la proprietarul salii, Upetrom (condusa de Gabriel Comanescu), care nu a mai avut bani sa plateasca serviciile de paza oferite de societatea de la malul marii. “Sala Upetrom de box nu este a lui Titi Tudor sau a lui Doroftei, ci a ploiestenilor. In prezent, aici se antreneaza aproximativ 50 de copii. Sunt cativa, care de altfel sunt si vicecampioni si au performante, care dorm aici, care mananca aici, care pleaca la scoala de aici”, a mai declarat Titi Tudor, antrenorul adaugand si faptul ca timp de 34 de ani a stat in sala, fiind a doua sa casa.

Antrenorul Emil Popa, artizanul cladirii

Constructia salii de box Upetrom a inceput in anul 1980, la initiativa antrenorului Emil Popa si a colegului sau Raileanu. In acea perioada, Popa era tehnician la echipa sustinuta de uzina ploiesteana „1 Mai”, si neavand unde sa-si pregateasca elevii a decis sa construiasca o sala de profil. Mai intai a gasit locatia, dupa care a cerut si primit acordul responsabililor din acea perioada. “Am si acum procesul verbal din anul 1980 cand s-a facut planul de bataie pentru ridicarea actualei sali Upetrom. Am scos din uzina “1 Mai” toate materialele de constructie, fara ca ele sa fie inregistrate undeva. Impreuna cu elevii mei, actualii antrenori emeriti Titi Tudor si Ion Moroita, am sapat fundatia salii. Tribunele care se ridica si se coboara sunt asemanatoare celor pe care le-am vazut la mondialul de la Seul, iar la construirea lor s-au folosit 1200 de rulmenti, motiv pentru care am si fost cercetat, la acea vreme. In schimb, ringul de box a fost proiectat dupa modelul vazut de mine la Jocurile Olimpice de la Moscova, corzile fiind din cabluri metalice invelite intr-un furtun”, ne-a declarat tehnicianul Emil Popa despre modul cum a luat fiinta singura sala de box din Ploiesti si care, acum, a ajuns pe mana unor „straini”.
Poate, in ceasul al doisprezecelea, se va gasi cineva sa ajute boxul ploiestean, sala din care au iesit campioni mondiali precum Leonard Doroftei, Adrian Diaconu sau Iulian Ilie fiind in pericol de a-si pierde „viata” – adica boxul si boxerii!
Cristi DAMIAN