Maine, la Cluj, va avea loc prima actiune din cadrul circuitului de curse de ciclism pe sosea Raod Grand Prix, initiat de ploiesteanul Alexandru Ciocan, impreuna cu tatal sau, Constantin Ciocan, presedintele Asociatiei Judetene de Ciclism Prahova si antrenorul care a pregatit patru sportivi castigatori ai Turului Romaniei.
„Am initiat acest turneu de concursuri de ciclism pe sosea – Road Grand Prix – pentru ca imi doresc sa relansam ciclismul de sosea in Romania. Vreau sa incurajez participarea a cat mai multor ciclisti, amatori sau profesionisti, de toate varstele si cu toate tipurile de biciclete”, a declarat Alexandru Ciocan cu privire la ceea ce vrea sa realizeze prin intermediul acestui circuit.
In urma cu jumatate de secol, ciclismul romanesc reprezenta un punct de referinta in sportul international. Dar, nivelul a scazut treptat, iar pana de curand, cu exceptia Turului Romaniei, calendarul competitional din tara nu avea incluse decat cateva curse, la startul carora se adunau un numar scazut de rutieri.
Dorinta lui Alexandru Ciocan, care a revenit la CS Petrolul din acest an, este aceea de a se relua modul in care se organizau competitiile pe sosea prin anii ’60-’70, curse care aveau la start in jur de 200-300 de ciclisti. Dintr-o asemenea baza de selectie se pot descoperi si viitoare talente, care pot creste si deveni sportivi profesionisiti.
Prima competitie din cadrul Road Grand Prix va avea loc maine, la Cluj Napoca, dupa care urmatoarea cursa se va desfasura la Iasi, la jumatatea lunii iunie. Circuitul va poposi si la Ploiesti, pentru doua evenimente, pe 7 iulie si pe 4 august.
Mai multe detalii despre inscrieri sau premii se pot gasi pe siteul circuitului, la adresa www.roadgrandprix.ro.
Alexandru Ciocan este unul dintre cei mai valorosi ciclisti romani din ultima decada, avand numeroase titluri nationale in palmares, precum si etape castigate in Turul Romaniei, competitie la care si-a adjudecat victoria in clasamentul sprinterilor in 2007.
Petre APOSTOL