Marţi s-a încheiat la Porto Carras, în Grecia, Campionatul Mondial Şcolar de şah, care s-a derulat de-a lungul a nouă zile. Printre reprezentanţii României care s-au calificat la competiţie s-au numărat şi doi sportivi de la CSM Ploieşti, pregătiţi de antrenorul emerit Gheorghe Văsii: Ştefan Ţaga (foto 1) şi Flavius Stroe (foto 2), amândoi participanţi la categoria copii 9 ani, la care au fost prezenţi 80 de concurenţi.
Medaliaţi la Campionatul naţional, cei doi sportivi ploieşteni au înregistrat rezultate deosebite, luptându-se pentru medaliile puse în joc, fiind repartizaţi la mesele principale de concurs.
Chiar dacă a început cu o înfrângere, Ştefan Ţaga şi-a revenit, câştigând patru partide la rând, intrând, astfel, în calcul pentru a obţine o medalie. A urmat, însă, o înfrângere cu maestrul FIDE Tsvetan Stoianov, din Bulgaria, cel care avea să-şi adjudece titlul mondial, cu 8.5 puncte. Sportivul ploieştean nu a abandonat lupta, câştigând ultimele două meciuri, încheind competiţia cu 7.0 puncte din nouă posibile.
A fost insuficient, însă, pentru a urca pe podium, clasându-se pe locul al patrulea, la egalitate de puncte cu ocupantul poziţiei a treia, Ekin Ozenir, departajarea celor doi realizându-se în urma sistemului Buchholz, favorabil sportivului din Turcia.
Şi Flavius Stroe a avut evoluţii bune, reuşind chiar să învingă un maestru FIDE, încheind campionatul cu 6.0 puncte, în urma a şase victorii, clasându-se pe locul al zecelea.
„Locurile 4 şi 10 la un Campionat Mondial face cinste clubului, judeţului Prahova şi României, totodată. Felicităm în mod deosebit familiile sportivilor, care au sponsorizat prezenţa celor doi la campionat şi sperăm că autorităţile locale îşi vor îndrepta, acum, mai mult atenţia asupra acestui minunat sport al minţii, care este şahul”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Văsii.
Petre APOSTOL