După desfăşurarea primelor două probe ale Campionatului Mondial de popice pentru cadeţi (U18), Loredana Vişan, componentă a echipei Conpet Petrolul Ploieşti (antrenoare Mihaela Lixandru), a obţinut cele mai bune performanţe pentru reprezentativa României, condusă de antrenoarea ploieşteană Constanţa Constantin.
În lotul tricolor au mai fost convocate încă două sportive de la gruparea prahoveană, Violeta Sterea şi Alice Vasile, însă cea din urmă este rezervă. Alături de acestea, mai participă două jucătoare de la Electromureş Romgaz Târgu Mureş: Renata Erdos şi Antonia Birtalan.
Campionatul, care se desfăşoară în Ungaria, la Zalaegerszeg, a început duminică, având programată în prima zi proba pe echipe. România nu a reuşit să se claseze decât pe locul 11 din 13 echipe, cu 2101 popice doborâte. Cel mai bun rezultat din tabăra tricoloră a fost realizat de Loredana Vişan, cu 549 de popice doborâte. Violeta Sterea a încheiat proba cu 522 de popice doborâte, în vreme ce Erdos a reuşit 526 p.d., iar Birtalan 504 p.d..
Campioană a devenit echipa Croaţiei (2410 p.d.), care a fost urmată pe podium de Germania (2284 p.d.) şi de Serbia (2216 p.d.).
Luni a avut loc proba de tandem, la care Vişan a făcut pereche cu Erdos, iar Sterea cu Birtalan. Dacă Sterea şi Birtalan au pierdut în primul tur, în două manşe, cu Hermina Lukac şi Kristina Ljubenovic, din Serbia, Vişan şi Erdos au fost foarte aproape de a urca pe podium. Cele două sportive ale echipei tricolore au avut liber în prima rundă, după care s-au calificat în sferturile de finală, învingând reprezentantele Slovaciei – Michaela Finikova şi Terezia Magdolenova, cu scorul de 2-0. În duelul pentru calificarea în semifinale şi, implicit, asigurarea cel puţin a medaliilor de bronz, Vişan şi Erdos au pierdut, în două manşe, cu perechea croată Valentina Pavlakovic/Mirna Bosak. Titlul mondial a fost adjudecat de Eva Stefanidesova şi Lenka Tranova, din Slovacia.
Campionatul se va încheia astăzi, odată cu desfăşurarea probei de individual clasic, ieri având loc întrecerile de tandem mixt şi de sprint.
Vineri, vor începe şi probele seniorilor, în reprezentativa feminină a României fiind selecţionate şi două sportive de la campioana ţării, Conpet Petrolul: Luminiţa Dogaru şi Cristina Samson.
Petre APOSTOL