In 2012, Clubul Sportiv Orasenesc Sinaia, condus de directorul Liviu Turea, a inregistrat unele dintre cele mai bune performante din istoria gruparii, iar anul s-a incheiat asa cum era de asteptat, cu rezultate de exceptie la Campionatele nationale de bob, sanie si skeleton. Ca de obicei in ultima perioada, intrecerile s-au desfasurat la finalul anului, pe partia de la Igls, din Austria.
Dintre cele noua titluri puse in joc la seniori la toate cele trei discipline, CSO Sinaia si-a adjudecat sase, la care s-au adaugat inca trei medalii de argint.
La bob, sportivii pregatiti de antrenorul Paul Neagu nu au avut rivali, castigand toate titlurile de campioni la seniori. Dupa ce au reusit sa impresioneze la debutul in Cupa Europei din acest an, situandu-se pe locul al saptelea in acest moment in clasamentul competitiei continentale, Maria
Constantin si Andreea Grecu si-au adjudecat primul titlu national din cariera la senioare, desi au numai 21 de ani, respectiv 18 ani.
Progresul Mariei Constantin si al Andreei Grecu este o dovada a faptului ca antrenorul Paul Neagu stie sa recunoasca sportivii de valoare si sa-i indrepte spre calea cea buna in cariera, mai ales ca acesta a pregatit si echipajul Romaniei clasat pe locul al saselea la Jocurile Olimpice de tineret, la care Grecu a facut echipa cu sora mai mica a Mariei, Ana Constantin.
La masculin, echipajele de la CSO Sinaia au obtinut medaliile de aur atat la bob – doua persoane, cat si la bob – 4 persoane, ambele fiind conduse de catre fiul antrenorului Paul Neagu, Andreeas Neagu. La bob – doua persoane acesta a facut echipa cu Danut Moldovan, iar in echipajul de patru celor doi li s-au alaturat Marian Iorga si Madalin Rusu.
De remarcat ca Iorga si Rusu, cel dintai fiind pilot, au format echipajul care a devenit vicecampion national la categoria tineret.
La skeleton, sectia care a adus cele mai bune performante pentru CSO Sinaia, dar si pentru Romania, totodata, in competitiile internationale din 2012, elevii antrenorului Marius Ene s-au descurcat aproape perfect.
Medaliata cu bronz la Campionatul Mondial de tineret, Maria Mazilu nu avea cum sa rateze titlul national. Inca de la 18 ani, cand a reusit calificarea la Jocurile Olimpice de la Vancouver, sportiva gruparii prahovene a demonstrat ca are calitati deosebite pentru aceasta disciplina. Iar din 2011, Mazilu a devenit de neatins la nivel national, castigand la finalul anului trecut cel de-al doilea titlu al Romaniei la senioare, desi are numai 21 de ani.
Pentru antrenorul Marius Ene nu este doar o intamplare descoperirea si formarea Mariei Mazilu ca una dintre sportivele de perspectiva ale lumii la skeleton. Acesta se ocupa, de asemenea, si de Cosmin Chioibasu, sportiv in varsta de 16 ani, care a fost la o mansa distanta de o medalie la Jocurile Olimpice de tineret din 2012, situandu-se pe locul al patrulea, in cele din urma.
Cosmin si-a adjudecat titlul national la categoria sa, a juniorilor, trecandu-si in cont, totodata, si medalia de argint la tineret.
De asemenea, in lotul clubului prahovean se mai regaseste si Silviu Mesarosi, un alt tanar de perspectiva al Romaniei. Aflat la primul sau sezon ca senior, sportivul originar din Azuga a obtinut medalia de argint la categoria sa de varsta, la fel ca in 2011.
Si la campionatul de sanie CSO Sinaia a fost aproape de o competitie perfecta la seniori, sportivii pregatiti de antrenorii Corina Dragan si Alexandru Comsa ratand o singura medalie de aur dintre cele patru posibile.
Clasat pe locul al cincilea la Campionatul Mondial de tineret din sezonul prececent, fiind liderul Romaniei in Cupa Mondiala de sanie, Valentin Cretu si-a continuat dominatia la nivel national, adjudecandu-si, din nou, medalia de aur in concursul individual masculin.
Colega sa Violeta Stramaturaru a surprins intr-un mod cat se poate de placut pentru reprezentantii clubului din Sinaia, reusind sa-si adjudece primul titlu national la senioare, recompensand, astfel, increderea antrenorilor sai.
La proba de dublu, chiar daca nu si-au adjudecat titlul national, Radu Sovaiala si Alexandru Teodorescu au reusit sa-si treaca in palmares medaliile de argint, o performanta deosebita avand in vedere ca acestia se afla la primul sezon ca seniori. In ultimul an de juniorat, acestia au reusit chiar sa se situeze pe locul al saselea la Campionatul European.
Cu doi campioni nationali in componenta (Cretu si Stramaturaru) si doi vicecampioni (Sovaiala si Teodorescu), formatia prahoveana nu avea cum sa rateze medaliile de aur in proba de stafeta pe echipe,obtinand un nou titlu si revansandu-se pentru dezamagirea din 2011.
De asemenea, de remarcat si performantele sportivilor mai mici de varsta, Ciprian Plumb si Loredana Sovaiala obtinand medaliile de bronz la juniori I, in vreme ce la juniori II Carmen Manolescu a reusit un rezultat remarcabil, adjudecandu-si medalia de aur, Marian Gitlan a castigat medalia de argint, iar fiul directorului Liviu Turea, Andrei Turea, a urcat pe ultima treapta a podiumului.
Petre APOSTOL