La finele turneului, dublul castigator al Cupei Campionilor Europeni, cu Steaua Bucuresti (1986) si Steaua Rosie Belgrad (1991), Miodrag Belodedici, a avut amabilitatea sa ne acorde un scurt interviu. De o modestie desavarsita si cu un fizic impecabil, ca pe vremea cand era jucator activ, Belo ne-a raspuns la urmatoarele intrebari.
Reporter: Belo, ce vant te aduce la Ploiesti ?
Miodrag Belodedici: Imi face o deosebita placere invitatia celor de la Radio Prahova si, in functie de timpul disponibil, vin cu drag de cate ori sunt chemat. Din pacate, aflandu-ma intre doua premieri de juniori, mai devreme la Mogosoaia, si plecand spre Brasov, la Tarlungeni, am onorat invitatia de a participa la aceasta competitie.
R: Cu o zi in urma te-am vazut evoluand intr-o reeditare a partidei Romania – Italia, la Chiajna…
M.B.: Ieri (n.n. – vineri, 14 decembrie), am participat la reeditarea jocului din anul 1983, 1-0, gol Boloni, impreuna cu cativa fosti colegi precum Moraru, Andone, Iorgulescu, Gica Popescu, Hagi, Camataru, Raducioiu. Dar si cativa ex-internationali italieni in frunte cu “Printul din Florenta” Giancarlo Antonioni. Mai adaug si faptul ca inca sunt jucator activ, la 48 de ani, in esalonul patru din preajma Bucurestiului, impreuna cu Mozacu, Oprisan si Tom Cristea.
R: De-a lungul anilor, ce jucator ti-a semanat in joc?
M.B.: Fizic, ca si eleganta in joc, a adus usor cu mine fostul stelist Alin Artimon.
R: De cativa ani, la federatie stiu ca activezi ca director tehnic al loturilor nationale de juniori. Ce ne poti spune despre noua ta activitate?
M.B.: Avem foarte mult de munca la acest capitol, al juniorilor. Fac echipa cu Mihai Marian, fostul jucator de la Sportul Studentesc, si in general fac munca de teren, merg sa urmaresc echipele nationale, dar si potentiali jucatori in vederea cooptarii la loturile de profil. Inca suferim la acest segment, se simte lipsa unei echipe precum era Luceafarul, care in anii ’80 a dat o pleiada de jucatori precum Hagi, Balint, Sabau, Gica Popescu sau Lacatus.
R.: Cum a fost in anul 1994, cu acel moment nefericit, la executarea loviturilor de departajare, cand ai ratat tu si Dan Petrescu in meciul din sferturile Cupei Mondiale, in jocul cu Suedia, cu toate ca in teren erau alti jucatori mai tehnici, de la mijloc in sus, precum Gica Popescu sau Panduru ? Si de ce ai lovit mingea cu piciorul stang?
M.B.: Ca sa raspund in primul rand la a doua intrebare, eu sunt jucator de picior drept, dar am avut un accident la glezna dreapta, la inceputul carierei, treptat am inceput sa lovesc mingea cu stangul, iar acum sunt ambidextru. Referitor la executia loviturii, nu am ratat, ci a aparat portarul, ca sa fac o gluma, iar Dan Petrescu era unul dintre cei mai buni executanti la antrenamente. Eu am fost luat prin surprindere, fiind printre putinii jucatori in echipament complet, majoritatea care au incheiat partida fiind in jambieri, iar arbitrul striga la noi sa vina mai repede urmatorul executant, dupa ce s-a terminat lista de cinci. Poate ar fi fost de preferat ca nea Puiu (n.r. – antrenorul Anghel Iordanescu) sa-l introduca in teren pe Stelea, in locul lui Prunea, care avea deja pe constiinta golul egalizator al suedezilor, din finalul jocului.
R: Ce crezi ca ar trebui sa se schimbe in fotbalul romanesc?
M.B.: Mi-am dat seama in anii de activitate la federatie ca este greu sa se schimbe ceva, nu din cauza “Nasului” (n.r. – presedintele FRF Mircea Sandu) sau a lui Mitica Dragomir (n.r. – seful LPF), ci mai ales a oamenilor care voteaza, care sufera de conservatorism.
R.: Ce-ti doresti pe plan profesional, pe viitor? Nu-ti doresti sa antrenezi la nivel de seniori?
M.B.: In afara de calificari cat mai multe cu echipele nationale, imi doresc ca dupa ce inchei conturile cu federatia sa ma intorc in zona plaiurilor natale, la Moldova Noua, Resita sau Timisoara, sa infiintez o scoala de fotbal pentru juniori. In ceea ce priveste antrenoratul la nivelul seniorilor, e foarte dificil acum, la zece ani de cand m-am retras oficial din fotbalul mare, si nu mai suport deplasarile si cantonamentele.
R.: Ce planuri ai de Sarbatori?
M.B.: De Craciun ma intorc acasa, la Moldova Noua. De Revelion voi petrece la munte, iar la inceputul anului vreau sa ajung in Spania, la fata mea.
R.: La multi ani si un an cat mai bun…
M.B.: La multi ani dumneavoastra, colegilor dumneavoastra si cititorilor ziarului Prahova.
Marcel MARIN