Antrenorul Valentin Sinescu are parte de o ascensiune incredibila! Dupa ce acum doi ani antrena o echipa codasa din campionatul judetean al Prahovei, acum a ajuns „spaima” Ligii I, unde a batut Rapidul, CFR-ul si Pandurii, dand „frisoane” liderului Steaua!

Tehnicianul Sinescu -„omul momentului” in Liga I – traverseaza o perioada fantastica, un fel de „rasplata” meritata pentru anii dedicati fotbalului, el fiind, la clubul Astra „de toate”, de la jucator al echipei, in divizia C, acum mai bine de 15 ani, traducator in rafinaria cu acelasi nume, apoi secretar general al clubului, antrenor la juniori, “secund” in aproape 20 de mandate, „principal” in 1999, pentru trei meciuri, detasat la „satelit”, si acum, „revelatia” Ligii I, ca tehnician! Saptamana aceasta va fi ultima pentru Sinescu de „interimat”, regulamentul obligand clubul lui Ioan Niculae sa numeasca un antrenor cu Licenta „PRO”! Astra va angaja un antrenor inainte de partida cu Gloria Bistrita de lunea viitoare, dar Sinescu va ramane „pe pozitii”, mai in gluma, mai in serios, fiind comparat cu Del Bosque, tehnicianul care a revitalizat Real Madrid dintr-o postura asemanatoare cu cea a alui Sinescu de acum.
Dea lungul carierei de antrenor, Sinescu a antrenat echipe de toate nivelurile, in CV-ul sau, pe langa Astra, unde a stat, cu intreruperi, pe parcursul a 20 de ani, figurand trecerea, ca secund pe la Resita, Petrolul si Al Shoulla (Arabia Saudita), iar ca principal, pe la Floresti, Carpati Sinaia, Tricolorul Breaza, Conpet, Petrolistul Boldesti, Petrolul Teleajen si ASO Slanic, cele mai bune performante fiind promovarea din Liga a cincea in a patra, sau din „judet” in Liga a III-a, tot Sinescu fiind si responsabil al comisiei tehnice al AJF sau, la un moment dat, antrenor principal in Liga I de futsal! „Totul pentru fotbal” pare a fi deviza celui pe care meci de meci il gasesti carandu-si singur tabla de joc, cariocile, dosarele, geanta… „Ma identific profesional cu acest club” – spune Sinescu, cel care pare sa-si fi „asigurat” iesirea la pensie de la Astra, odata cu performantele din ultima luna. „Eu fac cu pasiune tot ceea ce fac legat de fotbal si recunosc ca sunt zile cand dedic si 18-20 de ore acestui fenomen si nu m-am plictisit vreodata citind despre fotbal, privind fotbal sau stand pe teren. Secretul este tocmai acesta: ca nu exista niciun secret, decat sa muncesti si sa ai un pic de sansa”.
Ultimii doi ani din cariera lui Sinescu au fost incredibili, in iunie 2010 el fiind „detasat” sa se ocupe de ASO Slanic, echipa care nu mai are, acum, activitate de seniori! Sinescu a antrenat acolo un „amestec” format din jucatori monitorizati de Astra, cum ar fi moldoveanul Panzaru (acum la CS Otopeni) si americanul De Grood, dar si un ziarist, mai multi arbitri, un viitor „SRI-ist”, vanzatori in piata sau la benzinarie, someri, elevi si studenti! Acum, provoaca insomnii adversarilor, Astra fiind sperietoarea Ligii I! Cum este sa treci de la Chejnoiu, Tuchila, Docea, Mojga, la Tembo, Gaman, Lung jr. sau Matel, explica chiar Sinescu: „Cea mai importanta virtute este aceea a rabdarii, iar eu am avut rabdare si mi-am facut treaba, oriunde, cat de bine am putut. Daca voi reveni vreodata la judet, pentru mine nu va fi o problema, voi cere aceleasi lucruri pe care le cer si acum, in Liga I, ca principii. Desigur, diferenta este uriasa, dar gandirea mea ramane aceeasi!”.

Singurul din Liga I fara permis !

Un amanunt interesant legat de Valentin Sinescu este acela ca nu poseda permis de conducere, fiind, probabil, singurul tehnician din Liga I care nu are masina! Acesta glumeste pe seama acestui aspect spunand: „Nu am nevoie de masina, fac doua minute de la apartamentul meu la stadion”, spune cel care are, ca a doua pasiune, dupa fotbal – sahul!
Marian DIMA