La Sibiu, CSU Asesoft a resimtit ostilitatea dusa pana la extrem a unor adversari neputinciosi

In cele doua zile petrecute la Sibiu, cu prilejul Final Four-ului editiei 2006 a Cupei Romaniei, la baschet masculin, detinatoarea trofeului, din anii 2004 si 2005 – campioana en-titre a tarii noastre, CSU Asesoft Ploiesti – s-a confruntat cu o ostilitate greu de inchipuit si, mai ales, de inteles ! Totul a pornit de la dorinta gazdelor – echipa CSU Atlassib Sibiu – de a cuceri, cu price pret, trofeul pus in joc. Iar asta in conditiile in care s-au cheltuit bani frumosi la licitatia de incredintare a Final Four-ului si, in special, cu prilejul organizarii acestuia.
„Vina” Asesoftului a fost aceea ca sortii au pus-o in calea visului de marire a unei grupari care, nu cu foarte mult timp in urma, taia si spanzura in sportul jucat la panou, in Romania ! Marea eroare a conducatorilor sibieni – aici referindu-ne, in primul rand, la acest factotum din clubul local de baschet, care este Mircea Vulc, adica antrenorul principal, presedintele si ce-o mai fi pe acolo – a fost credinta oarba ca team-ul campion al tarii, din ultimii doi ani, ar putea fi invins exclusiv prin actiuni de forta si huliganism ! Vulc, tartorul principal al unor manifestari reprobabile, nu numai pentru un pedagog, ci si pentru un simplu cetatean, intr-un loc public, trebuia sa fie primul care sa stie ca, in lotul adversarei din semifinale, existau jucatori care au evoluat intr-o finala de cupa europeana, adjudecata in urma cu un an, sau cu experienta bogata internationala. Implicit, adevarati profesionisti, sportivi precum Catalin Burlacu, Ivan Krasic, Szijarto Levente, Sasa Ocokoljic, Aleksandar Avlijas sau Virgil Carutasu nu puteau fi speriati, precum domnisoarele, de oameni care scapasera haturile, atat la marginea terenului, cat si in tribune ! Detestabil este ca unul dintre spectatorii cei mai virulenti – la modurile verbal si fizic – a fost… directorul OPC-ului local, care nu s-a jenat nici macar de faptul ca devenise „vedeta” a postului de televiziune TV Sport, ai carui cameramani au stat cu obiectivele focalizate pe domnia sa ! Absolut jenanta o asemenea atitudine, mai ales in conditiile in care, ori de cate ori au fost oaspetii Salii „Olimpia”, din Ploiesti, jucatorii si fanii ardelenii s-au bucurat, intotdeauna, de respectul cuvenit unor parteneri de intrecere, respectiv simpatizantilor acestora. In asemenea conditii, cum sa mai cataloghezi violenta si trivialitatea indreptate impotriva finantatorului de la CSU Asesoft, Sebastian Ghita, si a presedintelui executiv Alexandru Iacobescu, aflati la un pas de a fi, realmente, batuti crunt, de unii dintre spectatorii sibieni ?!
Ostilitatea si-a facut cunoscuta prezenta, din pacate, si pe parcursul finalei mari, fanii locali – ramasi, insa, mult mai putini in sala – sperand ca suportul acordat clujenilor de la BU Poli-Mobitelco ar fi putut conduce la supunerea marelui rival. Inca o data, sibienii din Palatul Sporturilor „Transilvania” au uitat cu cine au de-a face, dar din sfertul al doilea, baietii lui Mladen Jojic le-au adus aminte, sporind, incet, dar sigur, ecartul fata de finalista din Cluj, pe care au invins-o, finalmente. Mai au, deci, de asteptat baschetbalistii de la echipele din tara pana se vor lauda ca pot bate o astfel de ECHIPA !
CSU ATLASSIB SIBIU – CSU ASESOFT PLOIESTI 99-103 (31-20; 31-30; 20-25; 17-28)
CSU Atlassib: Clavon (10 puncte; 1×3 puncte), Kabengele (20; 5×3), Viorel Mocanu (3; 1×3), Tordai (5), Argrett (17) / Evans (37; 1×3), Ionut Mocanu (2), Ban (2), Safar (3). Antrenori: Mircea Vulc, Catalin Vulc si Cornel Alecu.
CSU Asesoft: Ocokoljic (28; 3×3), Krasic (16; 3×3), Avlijas (9; 2×3), Carutasu (8), Burlacu (35; 3×3) / Apostol (1), Szijarto (6). Antrenori: Mladen Jojic si Constantin Mircea.
Eliminari pentru 5 greseli personale: Tordai (minutul 36 si 56 de secunde), Viorel Mocanu (39’28”) / Avlijas (27’00”), Ocokoljic (38’24”), Szijarto (39’40”).
CSU ASESOFT PLOIESTI – BU POLI-MOBITELCO CLUJ NAPOCA 78-74 (26-30; 19-11; 18-14; 15-19)
CSU Asesoft: Ocokoljic (15 puncte), Krasic (7), Avlijas (13; 2×3 puncte), Carutasu (4), Burlacu (29; 3×3) / Apostol (9), Szijarto (1). Antrenori: Mladen Jojic si Constantin Mircea.
BU Poli-Mobitelco: Mijuskovic (15; 3×3), Seals (14; 2×3), Silvasan (12; 1×3), Roschnafsky (12; 1×3), Krstanovic (15; 1×3) / Lapuste (4), Chetrean (2). Antrenori: Miodrag Perisic si Dorin Pintea.
Dragos TRESTIOREANU