Spre sfarsitul lunii trecute, in ziua de duminica, 26 august, a plecat dintre noi cel mai entuziast si longeviv sustinator al sahului din judetul Prahova, Ion Oprescu, ani buni semnand in paginile ziarului nostru o apreciata rubrica sahista.
Acesta a vazut lumina zilei in data de 28 iulie 1926, in Ploiesti, intr-o familie in care parintii – Iuliu si Eufrosina – aveau o brutarie situata in vecinatatea Tribunalului. A urmat, pe rand, din anul 1934, Scoala primara numarul 5, din Ploiesti, apoi, intre anii 1938–1940 a fost elev al Gimnaziului ,,Mihai Eminescu”, iar in perioada 1942–1946, a fost elev la Liceul ,,Sfintii Petru si Pavel”, trecand, cu brio, examenul de bacalaureat. A inceput sa studieze si sa aprofundeze cunoasterea limbii franceze. O perioada scurta, de doar sase luni, in acelasi an 1946, a fost student la Facultatea de Drept, din Bucuresti, insa, din cauza lipsurilor materiale, s-a retras.
Din cauza unei afectiuni (care va fi de lunga durata) la plamani, a fost scutit de efectuarea stagiului militar, iar din 13 ianuarie 1949 se ,,deschide” un nou capitol in viata lui Ion Oprescu: devine salariat la Uzina ,,1 Mai” din Ploiesti.
Intrarea pe care si-o face tanarul Ion Oprescu in sahul ploiestean este, din start, istorica: este membru fondator al celei mai vechi asociatii sahiste din Prahova: Cercul de sah ,,Pionul” (1945; al carui presedinte era studentul Paul Diaconescu). Din anul 1950, Ion Oprescu activeaza in cadrul unor diverse asociatii si cluburi sportive: ,,Metalul”, ,,Petrolul”, ,,Progresul” (toate trei din Ploiesti), fiind jucator de sah cu categoria I, posesor al legitimatiei nr. 1402.
Iata, succint, cateva dintre realizarile sale ca jucator de sah (la tabla):
– locul III in campionatele Ploiestiului, din anii 1952, 1955 si 1957;
– selectionat, in mai multe randuri, in echipa reprezentativa a regiunii / judetului, alaturi de Corvin Radovici, Paul Diaconescu, Florin Gheorghiu (din perioada junioratului acestuia din urma, devenit mare maestru international);
– in cinci partide jucate cu Florin Gheorghiu (in vremea cand acesta era cel mai tanar detinator din tara al categoriei I de clasificare sportiva), Ion Oprescu l-a invins o data, iar de patru ori partidele s-au incheiat remiza;
– in ,,Turneul memorial Alehin” (Ploiesti, 1956) il invinge pe fostul campion al tarii, Toma Popa; in acelasi turneu, Ion Oprescu face remiza cu castigatorul competitiei: Edgar Nacht;
– face remize, in diverse partide oficiale, cu Carol Partos si Corvin Radovici.
Chemarea pe care i-a adresat-o lui Ion Oprescu muza sahului a fost puternica si definitiva. Simtind, inca din tinerete, ca se poate implica in viata sportiva a Ploiestiului, se hotaraste sa actioneze pe mai multe planuri. Il descoperim in paginile presei ploiestene, prahovene si nationale, in calitate de corespondent sportiv. Primul sau material, intitulat ,,Cupa Prefecturii la sah”, a aparut in data de 5 octombrie 1948, in publicatia ploiesteana ,,Presa”. Au urmat aparitia miilor de materiale publicate in Flamura Prahovei”, apoi ,,Prahova”, ,,Sportul Popular”, ,,Informatia Prahovei”, ,,Revista Romana de Sah”, ,,Jurnalul de Prahova” etc. Acest ,,maraton”, de corespondent al rubricii de sah la diverse publicatii s-a incheiat in anul 2007, cand starea sa de sanatate se agravase.
Ion Oprescu a fost inmormantat marti, 28 august, la Cimitirul ,,Viisoara”, din Ploiesti. Membri ai familiei sale si o parte dintre sahistii ploiesteni au condus pe ultimul sau drum pe acest foarte devotat iubitor al sahului: Ion Oprescu.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Constantin Marin

* * *

A apucat sa-si vada cartea dedicata sahului

Constantin Marin a fost, in ultimii ani, unul dintre colaboratorii lui Ion Oprescu. I-a fost aproape si a primit un “dar” inestimabil: arhiva acestuia, dupa o viata dedicata “sportului mintii”. Constantin Marin spune ca: “l-am cunoscut putin pe domnul Oprescu, abia in ultimii sai ani de viata. Mi-a incredintat arhiva sa de sah, in urma cu patru ani. Pentru mine ramane un semn de intrebare cum de m-a ales pe mine sa preiau arhiva (uriasa!) dansului, eu nefiind jucator de sah de performanta si neavand nici vreo alta calitate. Am realizat o carte, un prim volum, dedicat sahului din judetul Prahova, carte care a apucat sa fie vazuta de domnul Oprescu cu doua zile inainte sa plece din aceasta lume (dumnealui fiind internat la Spitalul Judetean)”.
Adaugam noi ca probabil acesta a fost cel mai important lucru al ultimelor zile din viata lui Ion Oprescu, pasiunea sa pentru sah fiind transpusa in acest volum, realizat de catre Constantin Marin (fost secretar de redactie al revistei de cultura ,,Axioma) dupa zeci de ani de munca alaturi de cei care au aceasta pasiune nobila – sahul.
Marian DIMA