In perioada 31 iulie – 9 august, la Mureck, in Austria, s-a desfasurat Campionatul Uniunii Europene la sah, la care a participat si reprezentativa Romaniei. Printre sportivii lotului national s-au numarat si trei reprezentanti ai Clubului Sportiv Municipal Ploiesti, pregatiti de profesorul Gheorghe Vasii: Flavius Stroe, David Voicea (amandoi la categoria 8 ani) si Catalin Sandu (categoria 12 ani).
Cea mai buna performanta pentru Romania a fost obtinuta de sportivul ploiestean Flavius Stroe, care a adus singura medalie a tricolorilor de la campionat. Elevul profesorului Vasii a avut un parcurs impresionant, castigand sapte partide din noua runde. Acesta a invins pe Oscar Koch-Müller (Danemarca), Dodu Crina Karina (Austria), Sarbu Zeno-Iulius (Romania), Guha Chirag (Tara Galilor), Enache Dorothea (Austria), Coca Cristi-Iulian (Romania), Bin-Suhayl Ieysaa (Anglia). Singura infrangere a inregistrat-o in partida cu letonul Horobrijs Daniils, iar in ultima partida a remizat cu romanul Mihai Cristian, ceea ce l-a facut sa piarda medalia de aur.
Stroe a incheiat concursul cu 7,5 puncte, la egalitate cu letonul Horobrijs, dar a fost departajat conform sistemului Buchholz, castigand medalia de argint.
Celalalt sportiv ploiestean din cadrul competitiei la categoria 8 ani, David Voicea, a incheiat pe locul al 17-lea, cu patru victorii inregistrate in cele noua runde.
La categoria 12 ani, reprezentantul clubului ploiestean, Catalin Sandu, a fost, la randul lui, aproape de medalii. Acesta a incheiat turneul cu sase puncte obtinute in cele noua runde, incheind pe locul al saptelea, la un singur punct in ruma invingatorului, Florian Mesaros, din Austria.
“Suntem foarte multumiti de modul in care au evoluat sportivii nostri, mai ales ca am adus singura medalie a Romaniei de la campionat. Dupa cum se vede, am reusit sa ajungem in top cu o noua generatie, acesta fiind rezultatul perseverentei si al strategiei in care abordam realizarea antrenamentelor”, ne-a declarat, ieri, la revenirea in tara, profesorul Gheorghe Vasii.
Numai cu medalia de argint castigata de ploiesteanul Flavius Stroe, echipa Romaniei a incheiat pe locul al saselea in clasamentul pe medalii, in care pe primul loc s-a situat Estonia, cu o medalie de aur si una de argint.
Saptamana viitoare, reprezentantii Clubului Sportiv Municipal Ploiesti vor pleca in Praga, Cehia, pentru a lua parte la Campionatul European, de la care profesorul Gheorghe Vasii se asteapta sa se intoarca, din nou, cu cel putin o medalie.
Petre APOSTOL