Petrolul Ploieşti – Zorya Lugansk: 0-0

Stadion: „Kidricevo” – Slovenia.
Petrolul: Bornescu (81 Povilas) – Naziri (46 Achim), Neag, Geraldo (73 Yamissi), Grecu (46 Guilherme) – Romario (73 Mustivar), de Lucas (64 Teixeira) – A. Ilie (67 Boudjemaa), Cristea (73 Hamza), N. Popescu (74 Grozav) – Cristescu (74 Hoban).
Antrenor: Cosmin Contra.
Zorya: Levchenko – Gordienko, Vernidub, Shynich, Ignativich – Gricov, Homchenovski, Boli, Lubenovich – Danilo, Chaikovskiy.
Au mai jucat: Postranskiy – Beliy, Malinshev, Yarmash, Lipartiya, Idahor.

În ultimul meci din stagiul de pregătire de la Maribor, Petrolul a primit replica ucrainenilor de la Zorya Lugansk, echipă de prim eşalon din ţara vecină.
După 2-2 cu Lokomotiva Zagreb, 0-1 cu Hajduk Split, 1-1 cu Maribor, 0-1 cu Partizan Belgrad şi 4-1 cu Ludogorets Razgrad, galben-albaştrii au avut parte de un ultim joc fără “strălucire”, scor 0-0.
Meciul s-a desfăşurat la circa 30 de kilometri de Maribor, într-un “sătuc” – Kidricevo, care însă l-a făcut pe antrenorul ploieştenilor, Cosmin Contra, să “cadă pe gânduri”. Baza sportivă a acestei localităţi este una cum, foarte probabil, nu are nimeni în România, din punct de vedere al numărului de terenuri, vreo patru la număr, toate perfecte pentru antrenament şi joc.
Adept al “rotaţiei cadrelor”, Contra a început meciul cu mulţi dintre jucătorii care nu au fost titulari în precedentul amical, în primul unsprezece regăsindu-se, din meciul cu campioana Bulgariei, doar “închizătorul” Pablo de Lucas, pe care “Guriţă” a vrut să-l vadă, încă o dată, pentru a-şi face o ultimă “idee” înainte de a decide dacă fostul fotbalist de la Salamanca rămâne sau nu la echipă.
După un început “de tatonare”, cu foarte puţine apariţii prin careurile adverse, ucrainenii au fost periculoşi, marcând chiar, prin Idahor, în min. 25, dar golul fostului atacant de la Sachtior (care îl înlocuise pe Boli de câteva minute) a fost anulat, pe motiv de ofsaid. Fază de “cascadorii râsului”, pentru că şutul colegului Ignativich era în plasă, oricum! Apoi, un alt jucător de culoare, Danilo, a ratat şansa deschiderii scorului, “găzarii” părând “depăşiţi” în faza defensivă şi inexistenţi în ofensivă. Homchenovski (min. 40) nu a profitat de o greşeală de începător a lui Elhad, care „l-a pierdut” în careul mare pe ucrainean, Contra răguşind, în tribună, în încercarea de a-şi trezi/impulsiona elevii.
După pauză, odată cu schimbarea „flancurilor” au apărut şi fazele periculoase la poarta celor de la Zorya, Nini Popescu (60) şi Neag (61 – lovitură de cap, milimetric pe lângă poartă) echilibrând, un pic, ostilităţile din teren.
Contra l-a trimis în joc şi pe Teixeira, portughezul bifând, la debutul său, aproape jumătate de oră, fără nimic „special”. Asta, chiar dacă în ultima parte a meciului, Petrolul a avut în teren „titularii” – adică jucătorii care vor bifa, foarte probabil, şi meciul cu Steaua. Şi pe final, cea mai mare ocazie a aparţinut tot ucrainenilor, acelaşi Idahor şutând peste poartă din 6 metri, dar, oricum, jocul a fost mult mai echilibrat decât în prima sa parte, rezultatul fiind unul care nu are cum să „nemulţumească” tabăra ploieşteană. Jocul, însă, da, slăbiciunile fiind, totuşi, explicabile, la final de cantonament, prin prisma oboselii.
Marian DIMA