Sambata, pe partia de la Altenberg, din Germania, reprezentantul Clubului Sportiv Orasenesc Sinaia, Valentin Cretu, a luat parte la proba individuala a celei de-a 43-a editii a Campionatului Mondial de sanie.
Cu un start modest, dar putin mai bun decat in mansa preliminara, sportivul CSO Sinaia a sosit cu timpul de 55,185 secunde, ratand, insa, sansa de a se califica in mansa finala, pentru numai sapte sutimi. Diferenta dintre Valentin si primul clasat, germanul Felix Loch, care a stabilit un nou record al partiei, in prima mansa, a fost de o secunda si jumatate. Astfel, la categoria sportivilor sub 23 de ani, Valentin a incheiat pe locul al cincilea, in timp ce in ierarhia generala s-a situat pe pozitia a 27-a. Aceasta este cea mai buna clasare a sportivului prahovean dintre cele patru prezente la Campionatul Mondial.
Felix Loch si-a adjudecat medalia de aur, chiar daca, in mansa secunda, a avut o usoara ezitare la un moment dat, acesta impunandu-se, de asemenea, si in ierarhia U23. Pe locul al doilea s-a situat rusul Albert Demchenko, care l-a depasit, in mansa a doua, pe sextuplul campion mondial, italianul Armin Zoggeler. Acesta a devenit, astfel, primul reprezentant al Rusiei medaliat la un Campionat Mondial de la destramarea Uniunii Sovietice.
Zoggeler, care a anuntat ca se va retrage dupa acest sezon, a incheiat la patru zecimi de secunda de Felix Loch, adjudecandu-si cea de-a zecea medalie la un Campionat Mondial. Italianul a cucerit titlul mondial la editiile din 1995, 1999, 2001, 2003, 2005 si 2011, trecandu-si in cont si medaliile de argint in 2000, 2007 si 2009.
La proba de dublu, cea mai buna performanta pentru Romania a fost obtinuta de echipajul prahovean Paul Ifrim si Andrei Anghel, de la CSU Brasov. Acestia au incheiat pe locul 17 din 27 de echipaje care au luat startul, dupa ce, in prima mansa, se aflau pe pozitia a 16-a. Diferenta fata de echipajul castigator, Andreas Linger/Wolfgang Linger, din Austria, a fost de 1,336 secunde. De doua ori campioni olimpici (in 2006 si 2010), austriecii si-au aparat, astfel, cu succes titlul castigat anul trecut, trecandu-si in cont cea de-a treia medalie de aur la Campionatul Mondial. Pe locul doi s-a situat echipajul german Toni Eggert/Sascha Benecken.
In concursul feminin, pentru Romania a participat sportiva originara din Busteni, legitimata la CSAM Bucegi, Raluca Stramaturaru. In varsta de 26 de ani, concurenta prahoveana a reusit sa se califice in mansa finala, situandu-se pe locul 17 dupa prima parcurgere a traseului, cu timpul de 53,274 secunde. In mansa secunda, insa, aceasta a avut o evolutie putin mai slaba, sosind, cu timpul de 53,506 secunde, pe locul 18, pozitie pe care s-a situat si in ierarhia finala. Raluca a incheiat concursul la o diferenta de 2,399 secunde de invingatoare, Tatjana Hufner, din Germania, care si-a adjudecat cel de-al patrulea titlu mondial, dupa o lupta foarte interesanta cu Tatiana Ivanova, din Rusia, castigatoarea medaliei de argint.
Campionatul s-a incheiat cu proba de stafeta, care a fost inclusa si in programul Jocurilor Olimpice, incepand cu editia de la Soci, din 2014. Pentru echipa Romaniei au concurat Raluca Stramaturaru, Valentin Cretu si echipajul Paul Ifrim/Andrei Anghel. Formatia tricolora s-a situat pe locul 10 din 13 echipe prezente la start, cu o intarziere de trei secunde fata de reprezentativa Germaniei, care a cucerit medaliile de aur, cu Tatjana Hufner, Felix Loch si Toni Eggert/Sascha Benecken in componenta.
Petre APOSTOL