Incepand de ieri, s-a dat startul oficial primei editii a Jocurilor Olimpice de iarna pentru tineret, care se va desfasura pana pe 22 ianuarie, la Innsbruck, in Austria. La patinaj viteza, din lotul Romaniei face parte si sportiva clubului Petrolul Ploiesti, Alina Bianca Danescu, care va participa la probele de 1.500 m, 3.000 m si start in masa. Primul concurs al sportivei ploiestene va avea loc luni, de la ora 11,30, ora Romaniei, aceasta urmand sa participe pe distanta de 1.500 m. Inainte de a pleca spre Innsbruck, Alina ne-a raspuns la cateva intrebari pe tema sportului preferat.
– De ce ai ales sa faci sport si de ce patinaj viteza?
– Prima pereche de role am primit-o de la tatal meu la varsta de patru ani, iar primii pasi nu mi s-au parut grei deloc. Patinajul viteza l-am inceput la varsta de sapte ani, pentru ca parintii mei m-au indreptat catre sport. Atunci cand abia incepusem clasa I, domnul antrenor Dorin Zarnescu a venit la scoala pentru selectie. Eu am raspuns imediat. In timp, patinajul viteza a devenit foarte important pentru mine, am inceput sa am rezultate, am fost campioana nationala in 2010 si asta m-a incurajat foarte mult. Acum imi dau seama ca nu as fi putut face alt sport. De noua ani ma antrenez zilnic cate 2-3 ore, iar atunci cand plec in pregatire pe gheata am cate doua antrenamente in fiecare zi.
– Cum au decurs calificarile la Jocurile Olimpice de tineret, care a fost cel mai dificil moment?
– Domnul antrenor Ion Opincariu mi-a spus acum un an si jumatate de Jocurile Olimpice pentru tineret de la Innsbruck, m-a pregatit si m-a incurajat permanent pentru a ajunge la aceasta competitie. Drumul spre Innsbruck 2012 a inceput la Calgary in 2010, la un concurs la care am obtinut timpi foarte buni, care m-au facut sa visez si sa sper ca ma voi putea califica. Cel mai dificil moment as putea spune ca a fost acela in care asteptam cu sufletul la gura sa aflu cate locuri va primi Romania de la Comitetul International Olimpic.
– Care este obiectivul tau pentru acest concurs?
– Este foarte greu sa ajungi la o medalie, cel putin in momentul de fata, dar as fi foarte fericita sa intru in top 10. Ma simt pregatita, domnul antrenor crede in mine, parintii mei ma sustin tot timpul si stiu ca am sprijinul Clubului Sportiv Petrolul Ploiesti, al Federatiei Romane de Patinaj si, nu in ultimul rand, al profesorilor mei de la Colegiul National “Mihai Viteazul” din Ploiesti.
– Ai un/o sportiv/a care te inspira in ceea ce faci?
– In 2008 am avut sansa sa o intalnesc, la Inzell, pe Anni Friesinger, multipla campioana la patinaj viteza a Germaniei. O admir pentru cele trei medalii de aur olimpice obtinute la Salt Lake City, Torino si Vancouver. Este un exemplu pentru mine.
– Care este cea mai mare dorinta a ta, cel mai important vis pe care vrei sa ti-l indeplinesti in domeniul sportului?
– Mi-ar placea ca intr-o zi sa pot spune ca sunt prima sportiva din lume la patinaj viteza. Imi doresc foarte mult o medalie olimpica de aur.
– Sa fie asa cum iti doresti !

Petre APOSTOL