Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, care prevede in principal nivelul ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor si modalitatea de finantare si plata a acestora, publicat pe 27 august a.c. de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, este dezaprobat in totalitate de catre Liga Asociatiilor de Proprietari din Romania Habitat. Dincolo de faptul ca, in opinia membrilor ligii aminitite, proiectul de act normativ a fost elaborat si lansat spre dezbatere publica foarte tarziu, avand in vedere ca masurile vor fi aplicate incepand cu luna noiembrie, reprezentantii acesteia mai sustin ca, pe fondul de rationalizare a ajutoarelor sociale, intentia de a face economii la buget si de a elimina subventia la energie termica nu poate fi acceptata fara o crestere importanta a ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor.
,,Proiectul Ordonantei de Urgenta privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece aduce in plus doar o transa de beneficiari care au venituri intre 615 si 786 de lei, cu o compensare de 5%. Adica, doar 10 lei pentru suma de 200 de lei de platit pentru incalzire. Sumele acordate sunt foarte mici, iar rezultatul va fi un impact negativ in randul familiilor cu venituri reduse”, ne-a declarat Simona Baicoianu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Prahova, care face parte din Liga Asociatiilor de Proprietari din Romania.
,,Toate aceste masuri vor duce la cresterea numarului restantierilor in conditiile in care salariile, pensiile au scazut, iar somajul este destul de mare si foarte probabil sa se ajunga si la sistarea caldurii. Din acelasi motiv, in Ploiesti exista in prezent deja 300 de dosare pe rolul instantei, care au ca obiect pretentii pentru neplata cheltuielilor de intretinere, cu sume cuprinse intre 1000 si 8400 de lei pe apartament. Impactul cel mai mare va fi in luna ianuarie, atunci cand factura este si cea mai ridicata in sezonul rece’’, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Ca atare, la nivelul Ligii Asociatiilor de Proprietari din tara s-a hotarat si s-a propus ca, pentru perioada 1 octombrie 2011 – 30 aprilie 2012, compensarea procentuala a valorii efective la energie termica sa se acorde pe trepte de venituri. Astfel, in cazul familiilor si al persoanelor singure al caror venit mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se incadreaza in una dintre situatiile de mai jos, compensarea sa se acorde in proportie de 90% pentru un venit de 300 de lei, 80% pentru un venit intre 300,1- 400 de lei, 70%: 400,1- 500 de lei, 60%: 500,1- 600 de lei, 50% : 600,1- 700 de lei, 40% : 700,1- 800 de lei, 30%: 800,1- 900 de lei, 20%: 900,1- 1.000 de lei si 10%: 1000,1- 1.100 de lei.
,,Consideram ca ajutoarele trebuie sa fie acordate in toata perioada in care se furnizeaza agent termic. Exista zone in tara in care sezonul rece este intre 1 octombrie si 30 aprilie. Si, de aceea, termenele din Ordonanta trebuie modificate astfel incat sa fie prinsa perioada de furnizare a agentului termic’’, se mai solicita de catre Liga Habitat, prin intermediul unui comunicat de presa. ,,Atragem atentia ca rationalizarea ajutoarelor de incalzire numai pentru a se realiza economii semnificative la buget (500 milioane de euro) reprezinta o abordare profund eronata, cu efecte devastatoare asupra bunastarii populatiei, puterii de cumparare si, implicit, asupra sanselor de redresare economica. Si, nu in ultimul rand, solicitam ca noua legislatie privind acordarea ajutoarelor de incalzire sa fie elaborata in colaborare cu reprezentantii autoritatilor publice locale, ai asociatiilor de proprietari si ai organizatiilor neguvernamentale active in domeniul protectiei sociale si sa se bazeze pe evaluari responsabile privind impactul social pe termen scurt si lung al masurilor planificate’’, se mai arata in comunicatul de presa.
Reamintim ca, la nivelul Ploiestiului, potrivit datelor statistice ale furnizorului de agent termic Dalkia, in sezonul de incalzire 2010-2011, in Ploiesti au fost 6700 de beneficiari de ajutoare pentru caldura, fata de 12.500 beneficiari inregistrati in iarna lui 2009-2010.
C. Dobre