De ceva vreme, aproximativ 1000 de persoane din cartierul ploiestean Malu Rosu nu beneficiaza de apa calda. Motivul ? Datoriile restante catre societatea furnizoare de apa calda, acumulate in urma unei delapidari a fondurilor asociatiei de proprietari. De altfel, problema administratorilor care fura din banii locatarilor se regaseste intre sesizarile primite de catre Uniunea Asociatiilor de Proprietari (UAP) Prahova din partea unor cetateni nemultumiti.
,,In ultima perioada, am avut foarte multe sesizari fata de problema aparuta in Asociatia de proprietari PT 8 din cartierul Malu Rosu, unde fostul administrator a delapidat aproximativ 500.000 de lei din gestiunea asociatiei – fiind un caz singular in Prahova, din punct de vedere al sumei atat de mari. Am avut sedinte cu locatarii de acolo, insa situatia este una dificila, deoarece banii nu pot fi recuperati, iar cetatenii trebuie sa achite toata suma, altfel nu pot beneficia de conditii civilizate’’, ne-a declarat Simona Baicoianu, presedintele UAP. Potrivit acesteia, delapidarea la Asociatia de Proprietari din PT 8 dateaza din perioada martie-septembrie 2009, cand a fost descoperit furtul banilor. La acea vreme, administratorul si-a recunoscut fapta, asumandu-si in totalitate frauda. Doar ca acum o luna acesta a decedat si s-a constatat ca nu are niciun fel de bunuri pe numele sau, datoriile neputand fi ca urmare recuperate. De aceea, proprietarii apartamentelor sunt nevoiti sa achite intreaga suma din propriul buzunar, plus toate penalitatile recalculate la zi. ,,Am incercat, impreuna cu asociatia de acolo, sa gasim o rezolvare legala. Deocamdata, singura solutie este sa-i contactam pe toti locatarii de pe fiecare scara in incercarea de a-i face sa inteleaga ca trebuie sa achite cat mai repede datoria pentru ca, la iarna, S.C Dalkia Termo Prahova sa poata furniza energie termica, mai ales ca din acelasi motiv, in prezent, exista mai multe scari de bloc care nu beneficiaza de apa calda. Din 2009 si pana in prezent, asociatia a achitat deja mai mult de jumatate din suma restanta, fiindca neexistand o hotarare definitiva a instantei, fostul administrator nu a putut fi tras la raspundere si nici pus sa plateasca’’, ne-a mai precizat presedintele UAP.
Pentru a preveni asemenea cazuri, dar si ca urmare a numeroaselor sesizari ale cetatenilor cu privire la activitatea administratorilor, UAP a realizat o serie de informari asupra legislatiei in vigoare referitoare la activitatea asociatiilor de proprietari pentru ca toti proprietarii sa cunoasca atat drepturile precum si obligatiile lor, dar si responsabilitatile pe care comitetul executiv si administratorul le au fata de acestia. ,,Oricum, intotdeauna incercam sa mediem conflictele intre proprietari si conducerea asociatiilor, solicitam acte financiar-contabile pentru a verifica daca sesizarile unor cetateni sunt reale sau nu’’, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra. Situatia din PT 8 nu este insa una singulara, delapidari inregistrandu-se, de-a lungul timpului, in Ploiesti si la alte asociatii, dar nefiind implicate sume atat de mari. Asa de pilda, Asociatia de Proprietari a Blocului 18, tot din cartierul Malu Rosu, de abia a reusit, anul acesta, sa ajunga cu facturile la zi catre societatea furnizoare de apa calda si caldura Dalkia, dupa ce membrii acesteia au suportat un prejudiciu din cauza administratorului de peste 100 de milioane de lei vechi.
C. Dobre