Programul National de Asigurari Dentare a ajuns si in Prahova. Dupa ce a fost lansat intr-un proiect pilot in luna mai in judetul Arges, Programul National de Asigurari Dentare realizat printr-un parteneriat intre BCR Asigurari si Dental Insurance – Dr. Costache and Partners, este functional acum si in judetul nostru, iar din septembrie se va extinde in toata tara. O noutate pentru Romania, Programul este conceput ca o solutie integrata de asigurari si servicii dentare, fiind deservit de o retea nationala alcatuita din 80 de cabinete stomatologice. Dintre acestea, trei cabinete (toate fiind din Ploiesti si organizate in sistem privat) functioneaza in Prahova. Sistemul este acoperit prin polite de asigurari dentare, contractate prin BCR Asigurari, si este structurat pe doua directii – una adresata persoanelor fizice si o alta destinata companiilor. Politele de asigurari sunt de patru tipuri – Bronz, Silver, Gold si Platinum – si in functie de suma platita de la 292 de lei – bronz la 4547 – platinum, posesorul beneficiaza de diverse servicii medicale de la situatii de urgenta pana la cele mai complexe interventii.
,,Am ales aceasta formula pentru ca fiecare persoana sa-si poata permite o asigurare in acest sens. Cei care opteaza sa plateasca asigurarea printr-un card de credit au dobanda zero, iar serviciile dentare neincluse in polita de asigurare au discount intre 7 si 33%. In plus, exista si posibilitatea de a accesa un credit bancar pentru efectuarea lucrarilor dentare pe o perioada de maximum 5 ani, la o dobanda pe care nu am stabilit-o inca, dar oricum va fi foarte avantajoasa’’, a declarat Daniel Savescu, director la Directia Asigurari a BCR, prezent la eveniment. ,,In conditiile in care se cunoaste faptul ca romanii au probleme dentare, cred ca acest serviciu este o necesitate. In plus, prin asigurarea dentara costurile serviciilor dentare cuprinse in polita de asigurare sunt cu pana la 40% mai mici decat cele extinse intr-un cabinet stomatologic’’, a tinut sa precizeze si dr. Ionut Bogdan Costache, managerul Dental Insurance.
O noutate in cadrul acestui program o reprezinta si cabinetul dentar mobil, echipat cu tehnologie de ultima generatie, inclusiv aparat de radiologie, insotit de personal medical (un medic si o asistenta) pregatit sa acorde interventii medicale de specialitate complexe. Cabinetul dentar mobil va functiona atat in regim de urgenta, gratuit, la domiciliul asiguratilor, indiferent de ora la care a fost solicitat, dar poate acoperi contra cost si potentialii pacienti care nu se afla cuprinsi in programul de asigurari. Daca exista cerere, cabinetul mobil poate ajunge si in zona rurala. Astfel, serviciile oferite prin unitatea mobila se vor realiza pe baza de contract cu autoritatile locale, care vor trebui sa puna la dispozitie o sala de asteptare pentru pacienti, o sursa de energie electrica si un grup sanitar. In Prahova, cabinetul dentar mobil nu este inca disponibil, urmand ca acesta sa poata fi pus in functiune peste aproximativ doua luni. In perioada imediat urmatoare, in cadrul Programului National de Asigurari Dentare se va derula si un alt program pilot, complementar si gratuit, de preventie, consultatie si educatie medicala catre gradinite, scoli si licee. Mai exact, este vorba despre incheierea unui acord intre partenerii programului si conducerile institutiilor de invatamant sau Inspectoratul Scolar, prin care cabinetul dentar mobil va acorda, o data pe saptamana, consultatii gratuite si un plan de tratament scolarilor. Persoanele interesate trebuie sa stie ca programul asigura servicii medicale de urgenta, de stomatologie generala, protetica, parodontologie, ortodontie, implantologie si estetica dentara. De asemenea, inainte de a se incheia o astfel de polita de asigurare, beneficiarului i se va intocmi obligatoriu o fisa de observatie medicala, i se va realiza o radiografie panoramica, poze intra-orale, avand obligatia unui control periodic la sase luni odata cu semnarea contractului de asigurare. Pentru a intra in programul de asigurari dentare persoanele interesate pot suna la Call Center 0248977, 24 de ore din 24 de ore, sau se pot adresa direct bancii partenere.
C. Dobre