Autoritatile locale au dorit sa marcheze intr-un mod special cea de-a treia editie a „Sarbatorii Cireselor – Zilele comunei Paulesti”, desfasurata la sfarsitul saptamanii recent incheiate. In curtea scolii care-i poarta numele, a fost dezvelit bustul arhitectului Toma T. Socolescu. Sambata, la ora pranzului, zeci de profesori, elevi, localnici, reprezentanti ai institutiilor de cultura din judet, primari, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Prahova – Mircea Cosma, si Auras Dragomir – vicepresedinte, senatorul Iulian Badescu, au fost prezenti la momentul in care conducerea Primariei Paulesti, primarul si respectiv, viceprimarul, alaturi de cativa tineri, au dezvelit bustul realizat de cunoscutul sculptor Stefan Macovei. Amplasarea statuii in curtea Scolii cu clasele I-VIII din Paulesti nu a fost intamplatoare: proiectul institutiei, la momentul constructiei, cu zeci de ani in urma, fiind semnat chiar de catre renumitul arhitect, iar in toamna anului 2007 acesteia atribuindu-i-se numele Toma Socolescu.
Turnat in bronz, bustul – are o inaltime de 1,65 m fiind asezat pe un soclu (de 2,40 m)din beton placat cu granit. Prezent la eveniment, sculptorul ne-a declarat ca a realizat aceasta compozitie la solicitarea primarului comunei Ion Dragusin, dar si a unuia dintre fiii comunei – ing. Ilie Constantin – cel care, de altfel, a si realizat monografia comunei Paulesti. Costurile realizarii statuii – in valoare de 50.000 de lei fara TVA – au fost suportate de la bugetul localitatii Paulesti, dupa cum ne-a confirmat primarul Ion Dragusin.
Sculptorul Stefan Macovei ne-a mai precizat ca, in realizarea operei sale, a dorit sa puna accent pe elementul principal – respectiv portretul – scotand in evidenta si mana arhitectului in care tine o plansa pe care este infatisata,simbolic, arcada – elementul caracteristic al tuturor constructiilor care au fost realizate de catre renumitul Toma T. Socolescu. „Am cautat sa fie o infatisare heraldica, pentru a avea un impact direct asupra privitorului”, a concluzionat sculptorul.
In fapt, cei care au luat cuvantul, dupa momentul sfintirii statuii, au avut numai cuvinte de lauda, subliniind ca prin prezenta bustului renumitului arhitect in fata scolii din Paulesti se aduce un meritat omagiu acestuia, avand in vedere ca Toma T. Socolescu a fost, timp de doua mandate, si primar al comunei Paulesti.
Dupa ce s-au depus flori la statuie si s-a plantat un stejar, in imediata apropiere a acesteia, primarul comunei a dat startul „Sarbatorii cireselor – Zilele comunei Paulesti”. Iar evenimentul a inceput intr-un mod inedit. In pas cadentat, si interpretand fragmente din piese cunoscute, fanfara Consiliului Judetean Prahova a „marsaluit” de la Scoala din Paulesti si pana la „Parcul cu castani” din localitate. Acolo, pentru cei mari sfaraiau gratarele, iar pentru cei mici erau pregatite tobogane gonflabile. In cele doua zile ale manifestarii au fost organizate programe artistice, fiind invitati solisti de muzica populara si usoara cunoscuti. Autoritatile locale au denumit, generic, „Zilele comunei Paulesti- Sarbatoarea cireselor”, avand in vedere ca rar se intimpla ca intr-o curte din aceasta comuna sa nu existe cel putin un cires ale caror fructe se coc in luna mai. Drept pentru care, in aceasta perioada, in fata curtilor, in cosulete sau in ladite, ciresele sunt scoase la vanzare.
N.DUMITRESCU