Asociatiile de proprietari din Ploiesti au inceput, deja, sa inregistreze cereri din partea locatarilor care doresc sa plece, pentru o perioada mai mare de timp, din apartament si, astfel, sa fie scutiti de la plata utilitatilor. Ca si in alti ani (dupa cum se observa in imaginea alaturata, surprinsa in vara lui 2010), pe perioada verii, destui ploiesteni, in special din randul pensionarilor, pleaca de acasa pentru perioade mai lungi de timp fie cu cortul la munte, fie la muncile agricole, mai ales ca o solutie de diminuare a cheltuielilor de intretinere. “Aproape in fiecare an avem locatari care pleaca, pe perioada verii, cu cortul la munte, pentru ca astfel economisesc bani si, in plus, petrecerea timpului in natura, la aer curat, este benefica pentru sanatate. Unii fac acest lucru de ani buni si ne povestesc ca au prieteni din alte judete ale tarii cu care se intalnesc pe Valea Prahovei. Pentru ei, acesta a devenit un mod de viata care, in acelasi timp, ii mai ajuta sa economiseasca si bani. De asemenea, avem proprietari care pleaca la muncile agricole, precum si copii care se duc la bunici in diverse localitati”, ne-a precizat administratorul unui bloc ploiestean.
Potrivit reprezentantilor asociatiilor de proprietari cu care am stat de vorba, sunt multi pensionari ploiesteni care se descurca foarte greu cu banii si care fac economii pe tot parcursul unui an. Daca, pe perioada verii si a toamnei, in functie de vreme, pleaca la munte cu cortul, in timpul iernii se incalzesc numai cu gazele de la aragaz, pentru a plati mai putin. Conform interlocutorilor nostri, numarul de cereri privind scutirea la plata utilitatilor va creste in aceasta perioada, deoarece gradele indicate in termometre au crescut.
Conform legilor in vigoare, persoanele care lipsesc mai mult de o luna din apartament si acesta ramane nelocuit se considera ca, temporar, nu mai locuiesc la domiciliul respectiv si, astfel, pot fi scutite de la plata unor utilitati, cum ar fi apa, gazele si gunoiul. In schimb, ramane obligatia de a plati cheltuielile comune, cum ar fi reparatiile care se realizeaza pe scara blocului, la acoperis sau la lift, in cazul blocurilor turn, lucrarile la conductele comune si cheltuielile administrative.
Pentru a fi scutiti de plata utilitatilor in cazul in care pleaca de la domiciliu pe o perioada mai mare de timp, pensionarii au obligatia sa depuna o cerere scrisa catre administratia blocului, mentionand perioada in care apartamentul va fi liber.
Anemary GRIGORE