Proiectul „Gandeste verde! Gandeste curat !” mobilizeaza si copiii, si adultii
In toamna anului trecut, cand Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Prahova – in calitate de coordonator – lansa proiectul ecologic „Gandeste verde! Gandeste curat!”, la Scoala de Arte si Meserii din Starchiojd a si luat fiinta un grup de initiativa – condus de prof.Constantin Moraru – care si-a propus sa organizeze si sa coordoneze actiunile ecologice de pe teritoriul comunei si sa desfasoare o sustinuta campanie de informare a tuturor elevilor si a comunitatii locale. De fapt, proiectul in sine urmareste ca, prin intermediul elevilor, sa se extinda procesul de educatie ecologica in randul adultilor, astfel incat si la acest segment de populatie sa creasca respectul pentru natura inconjuratoare. Iar acest nobil scop se preconizeaza a fi atins printr-o gama diversificata de actiuni, precum revigorarea si extinderea zonelor verzi, plantari de pomi, arbori si arbusti, intretinerea zonelor naturale din arealul localitatilor – prin salubrizari si igienizari, panotarea zonelor protejate si a rezervatiilor naturale, acolo unde exista – precum si o sustinuta propaganda pentru cunoasterea cat mai temeinica de catre populatie a notiunilor de protectia mediului si dezvoltare durabila. In acest sens, se vor organiza seminarii, expozitii tematice, dezbateri care sa atraga, asa cum spuneam, cat mai multi cetateni majori din comuna.
Elevii scolii din Chiojdeanca – carora li s-au alaturat si cei de la Scoala cu clasele V-VIII din Nucsoara de Jos, coordonati de institutoarea Veronica Micu – si-au propus sa se situeze in fruntea ierarhiei tuturor colectivelor scolare din judet, angajate in proiectul „Gandeste verde! Gandeste curat!”.Iar un prim succes in competitia in care s-au angajat poate fi condiderat faptul ca elevii clasei a VI-a B din Scoala Chiojdeanca au realizat deja, o mascota despre care, eleva Alexandra Chirita scria, intr-un articol pentru Gazeta scolii, ca „Prin farmecul sau, mascota i-a cucerit pe toti,…a fost desemnata castigatoare si va reprezenta scoala in cadrul proiectului „Gandeste verde! Gandeste curat!”.
Ca succesul preocuparilor ecologice ale elevilor de la scolile din Starchiojd si Nucsoara de Jos nu se va lasa asteptat o demonstreaza si o activitate practica desfasurata saptamana trecuta, pe 6 aprilie, de peste 60 de elevi – sub coordonarea celor doua cadre didactice mentionate – purtatoare ale ecusoanelor de activisti ai Agentiei de Protectia Mediului – precum si de vreo 20 de localnici – adulti, in frunte cu primarul comunei – Ahmed Cornel Garbea. Elevii si cetatenii voluntari cooptati de cei mici au participat la plantarea a 200 de mesteceni in zona Targului duminical al comunei. Copacii au fost asigurati de catre Ocolul Silvic – reprezentat de brigadierul Constantin Garbea, iar la succesul actiunii si-a adus contributia si Fundatia „Tedi si copiii” care a asigurat bauturi racoritoare pentru participanti.
Urmatoarea activitate ecologica, dupa cum ne declara primarul Garbea, se va desfasura in zona Lacului Balbaietoarea, din Comuna Batrani, unde se vor strange si selecta gunoaiele, preocuparea administratiei locale fiind de a asigura mijlocul de transport pentru participantii la actiune. De asemenea, dupa cum ne declara si profesorul Moraru, pana la finalizarea acestei editii a proiectului „Gandeste verde! Gandeste curat!”vor mai fi organizate un seminar, o expozitie de desene si o parada a costumelor ecologice, toate la Scoala din Chiojdeanca.
Despre finalitatea proiectului „Gandeste verde! Gandeste curat!” ne-au vorbit si doamnele Doina Gheorghe si Marina Ion, coordonatoare ale proiectului in cadrul APM Prahova, care au mentionat faptul ca 25 aprilie este termenul limita de desfasurare a actiunilor, cand scolile participante vor si depune jurnalele de bord proprii, fotografii sau materiale filmate din cadrul activitatilor organizate si, fireste, mascotele. Iar in luna mai, dupa ce juriul judetean – compus din reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai Prefecturii, ai Inspectoratului Scolar, ai primariilor localitatilor si ai unitatilor scolare implicate – se va pronunta asupra vredniciei concurentilor si va stabili o ierarhie a acestora, va avea loc o festivitate de premiere.
Leon CHIRILA