Suspendate de catre Executiv la inceputul lunii iulie, anul trecut, motivandu-se lipsa acuta de fonduri, pensionarea anticipata si cea anticipata partiala revin in actualitate din 2011, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, in baza acestei legi, de la inceputul anului in curs au fost depuse la Casa de Pensii Prahova peste 130 de cereri, de catre solicitanti din Ploiesti si din zonele arondate. Asemenea cereri se depun si la centrul teritorial de la Campina al institutiei, ca urmare numarul solicitarilor este, cu siguranta, mai mare. Din cate ni s-a precizat insa, aceste dosare nu pot fi prelucrate pana cand nu vor aparea si Normele metodologice de aplicare a noului act normativ, adica in cursul lunii urmatoare.
Pana atunci, precizam ca potrivit art. 62 din lege, „pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (n.n. – 63 de ani femeile si 65 de ani barbatii) persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare acesta din urma fiind de 35 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat la barbati, cat si la femei”. Cu alte cuvinte, un barbat in varsta de 60 de ani poate solicita pensionarea anticipata cu 5 ani mai devreme, spre exemplu, daca a muncit si a cotizat la fondul public de pensii cel putin 43 de ani. De cealalta parte, potrivit art. 65, „pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care l-au depasit cu pana la 8 ani”. Deci, acelasi barbat poate beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani, daca a realizat un stagiu de cotizare intre 36 de ani si 43 de ani. Insa, in cazul pensiei anticipata partiala, „cuantumul acesteia se diminueaza cu 0,75 la suta pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor obtinerii pensiei pentru limita de varsta”. De pilda, in cazul unei persoane care doreste pensionarea cu 5 ani mai devreme calculul este urmatorul – 5 x 12 luni x 0,75 – rezultand o diminuare a pensiei cu 45 la suta.
La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare, potrivit legii, perioadele asimilate (cum ar fi anii de facultate sau perioada efectuarii stagiului militar). De asemenea, beneficiarii celor doua categorii de pensii nu se pot reangaja cu contract de munca, incasand si pensie si salariu. La data indeplinirii conditiilor legale, pensia anticipata si cea anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate sau a celei anticipate partiale.
D. CONSTANTIN