Profesori din judetul nostru, membri ai Sindicatului Scoala Prahovei, au protestat, ieri, timp de doua ore, in fata sediului Inspectoratului Scolar al Judetului Prahova.
Ei s-au plans, printre altele, de micsorarea salariilor, de faptul ca nu se respecta numarul maxim de elevi din clasa, potrivit legii, precum si de faptul ca Guvernul doreste sa desfiinteze titularizarea. Ca urmare, au strigat “Jos Basescu”, “Jos Funeriu”, “Funeriu, da-ti demisia”, acompaniati de clopotei cu care au facut zgomot.
“In mai multe scoli din judetul nostru profesorii protesteaza. Unele cadre didactice au ales sa faca greva doar pentru cateva ore, in timp ce altele, cum ar fi cele de la Liceele Teoretice Filipestii de Padure si Mizil si de la Scoala cu clasele I-VIII «Sfanta Maria» Mizil, au facut greva toata ziua, iar elevii au stat acasa. Astazi (n.n. – ieri), aproape 100 de dascali au venit sa protesteze la Inspectoratul Scolar Prahova, pentru ca se doreste sa fie modificata Legea educatiei fara ca sindicatele sa aiba vreun cuvant de spus. In plus, salariile profesorilor au fost micsorate cu aproximativ 40 la suta si li s-a taiat si din indemnizatia de concediu. Acest lucru nu este legal, asta ar fi trebuit sa se intample eventual anul viitor pentru concediul efectuat in acest an. Pentru ca inspectorul general al Inspectoratului Judetean Prahova nu se afla la sediu i-am inmanat inspectorului scolar adjunct Justinian Nica un document in dublu exemplar, ce cuprinde revendicarile cadrelor didactice cu privire la prevederile Legii educatiei. Unul dintre exemplare va ajunge la Ministerul Educatiei”, ne-a precizat Gheorghe Giurumescu, presedintele Sindicatului Scoala Prahovei.
Multi dintre cei prezenti s-au plans ca niciodata nu au mai trecut printr-o perioada atat de dificila. “Salariile noastre au fost diminuate cu aproximativ 40 la suta. Este foarte greu. Un profesor cu o vechime de peste 30 de ani castiga in jur de 1.100 de lei. Mai rau ca acum nu a fost niciodata, nici macar pe vremea lui Ceausescu”, ne-a precizat Nusa Simulescu, din Ploiesti.
“Este foarte greu. Dupa sapte ani de vechime am un salariu de 750 de lei, in conditiile in care am studii superiore. Anul trecut am facut naveta la Lipanesti si nu mi s-a decontat transportul. De exemplu, am o colega care face naveta zilnic de la Slanic la Ploiesti si mai ramane cu 400 de lei pe luna”, ne-a precizat Cristina Pufulete, din Ploiesti.
Anemary GRIGORE