Vremea extrem de calduroasa, din ultima perioada, i-a determinat pe reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova sa inceapa verificarile cu privire la respectarea normelor de sanatate si securitate in munca, pe timp de canicula.
Daca in alti ani, zeci de angajatori erau depistati ignorand normele legale cu privire la acest lucru si ii obligau pe angajati sa lucreze in conditii extreme, in intervalul 3-5 august, inspectorii ITM au dat numai doua avertismente societatilor care nu au respectat, in totalitate, normele de protectie a muncii, in caz de temperaturi ridicate.
„Controalele au inceput in urma cu trei zile, iar rezultatele au fost bune, semn ca angajatorii au inceput sa constientizeze importanta aplicarii prevederilor legate de protectia muncii. Dintre cele 17 societati controlate, numai doua au primit cate un avertisment, inspectorii nefiind obligati sa acorde, in niciunul dintre cele doua cazuri, vreo amenda contraventionala”, ne-a declarat Dragos Georgescu, inspector sef al departamentului Sanatate si Securitate in Munca, din cadrul ITM Prahova. Conducerea institutiei sustine, insa, ca in perioada urmatoare se vor intensifica actiunile de control.
“Chiar daca angajatorii par sa se supuna prevederilor legii, asta nu inseamna ca nu vom mai face controale. Le vom intensifica, pentru a ne asigura ca angajatii sunt protejati la locul de munca”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Sectoarele de activitate economica vizate in actiunile de control vor fi cele in care salariatii lucreaza in aer liber: constructii, agricultura etc., cat si din industria textila sau de panificatie.
Potrivit OUG nr. 99/2000 privind masurile ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, angajatorii au obligatia ca, pentru ameliorarea conditiilor de munca, sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice; sa asigure ventilatia la locurile de munca; sa permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite.
„Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa minerala, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, echipament individual de protectie, cat si posibilitatea de a face dus”, a mai mentionat interlocutorul nostru.
Acesta a mai spus ca angajatorii care nu pot asigura conditiile cerute de legiuitor au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului.
Marius GHEORGHE