Locuintele sociale ploiestene sunt degradate de chiriasii care le obtin destul de greu, dar care dupa ce primesc cheile caselor in maini incep transformarea zonei in care locuiesc intr-una cu iz de ghetou. “Actualii chiriasi din locuintele sociale nu sunt mai buni decat aceia care erau in trecut. Este aceeasi situatie: oamenii nu ingrijesc blocurile, astfel incat acestea ajung sa fie intr-o stare jalnica. Pana in prezent orice stricaciune era suportata de catre municipalitate, insa acum le-am spus tuturor ca vinovatii vor fi nevoiti sa plateasca pentru ceea ce fac. De exemplu, chiar daca este necesar, locatarii nu schimba nici macar un robinet la baie. Exista si cateva persoane care isi ingrijesc locuintele, insa sunt in minoritate. Cu toate acestea, recent, am organizat o licitatie pentru desemnarea unei firme care sa se ocupe cu inlocuirea tevilor la Caminul Fero, unde vom monta si apometre si contoare la gaze pe fiecare palier, precum si repartitoare de costuri pentru fiecare calorifer in parte”, ne-a precizat Doina Capuz, directorul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti.
Nu numai ca nu ingrijesc locuintele, dar foarte multi dintre locatarii acestora nici nu isi platesc, cu lunile, sumele aferente intretinerii. Conform legii, chiriasii locuintelor sociale din Ploiesti care au adunat restante foarte mari la plata chiriei si a intretinerii sunt actionati in judecata si risca sa fie dati afara. De-a lungul timpului, municipalitatea a incercat diverse metode pentru a-i determina pe chiriasi sa-si achite datoriile, dar fiindca s-a lovit de nepasarea lor, a recurs la masura evacuarii. Pe rolul instantelor se afla, in prezent, cateva zeci de procese care au ca obiect fie alungarea rau-platnicilor din locuintele Primariei, fie recuperarea debitelor. De obicei, pana la termene chiriasii isi platesc cheltuielile si, astfel, se renunta la evacuare. Insa, chiar daca mai primesc o sansa, cei mai multi dintre locatari continua sa acumuleze restante la plata intretinerii si a chiriei.
Masurile luate de autoritatile locale in cazul rau-platnicilor sunt mai mult decat indreptatite, avand in vedere ca aceste familii au de platit chirii modice, ce nu depasesc suma de 40 de lei lunar. Mai mult decat atat, familiile care au in intretinere o persoana cu handicap grav sunt scutite de la plata chiriei.
Anemary GRIGORE