Cu ocazia sarbatorilor Pascale comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au verificat, la sfarsitul lunii martie, aproape 500 de hoteluri, pensiuni turistice vile, moteluri si cabane din intreaga tara, prioritate avand zonele turistice din judete precum Prahova, Constanta, Brasov, Neamt, Maramures. In urma controalelor s-au constatat abateri la 311 operatori, care au primit 114 amenzi contraventionale in valoare de 543500 de lei si 197 de avertismente. De asemenea, s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului pana la remedierea deficientelor.
Printre principalele nereguli legate de salubritate si igiena s-au constatat abateri privind dezinfectia necorespunzatoare a grupurilor sanitare, lipsind si banderola cu informatia ,,dezinfectat’’ de pe vasul de toaleta si de pe chiuveta. In plus, in bai zugraveala era exfoliata, iar in camere aerisirea era insuficienta si exista un miros persistent de mucegai. In ceea ce priveste dotarea spatiilor de cazare s-au inregistrat numeroase obiecte lipsa: pahare si prosoape insuficiente, truse medicale de prim ajutor, instalatii de aer conditionat si extinctoare, perii de haine si pantofi, umerase, truse de cusut si chiar lipsa partiala sau totala a mochetelor de pe holuri pentru atenuarea zgomotelor. Tarifele in lei aferente fiecarui tip de camera nu erau afisate si nici nu se specifica daca micul dejun este sau nu inclus in acelasi pret, iar in plus lipseau si informatiile privind serviciile suplimentare cuprinse in pretul de cazare.
Nici la capitolul restaurante, aferente unitatilor de cazare turistica, operatorii economici nu au excelat. Din cele 354 de unitati care aveau incluse si servicii de alimentatie publica, 191 nu respectau prevederile legale, motiv pentru care s-au aplicat alte 115 amenzi in valoare de 450450 de lei si 104 avertismente.
In urma rezultatelor controalelor, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu i-a sfatuit pe toti turistii sa refuze inchirierea camerelor neigienizate, care pot afecta sanatatea si sejurul.
Cristina DOBRE