Ploile si vantul deosebit de puternic, care, in zonele de campie, a depasit viteza de 80 km/h, au produs haos in teritoriu. Aproape 20 de drumuri judetene au fost blocate de zapada si viscol, iar, ieri, au fost acoperite de polei. In noaptea de miercuri spre joi, echipele Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au intervenit pentru salvarea a 123 de persoane ramase blocate in trafic in 38 de autoturisme, un microbuz si un autobuz, chiar si intr-o ambulanta ramasa blocata in drum spre un pacient. 12 localitati au fost in bezna de la miezul aceleiasi nopti. La Ploiesti, s-au inregistrat strazi si case inundate, calatori „zgaltaiti” de curentul electric al unui troleibuz, plus o ancheta in derulare privind aruncarea zapezii in statia de epurare a municipiului.

• Noapte de hei-rup pentru pompieri si jandarmi

Echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si cele ale Jandarmeriei au avut cea mai grea noapte din acest an, miercuri spre joi. Zapada care a fost troienita de vant pe mijlocul drumurilor si care, de altfel, a si condus la blocarea unor tronsoane de pe 17 drumuri judetene a dat batai de cap atat celor 123 de oameni ramasi in nameti, cu tot cu autoturisme, tir-uri, ambulante sau microbuze, cat si salvatorilor veniti in ajutorul acestora. Aproape toata tehnica din dotarea pompierilor a fost scoasa la inaintare, pentru a salva persoanele ramase blocate in masini la Sirna, Olari, Aricestii Rahtivani, Colceag, Berceni, Fulga, chiar si in Ploiesti. Autocamioanele de interventie ale ISU au transportat oamenii la adapost de vitregiile naturii, automobilele si microbuzele au fost tractate din zapada. Doua echipaje ale Ambulantei au fost, de asemenea, scoase de sub zapada. Una dintre ele s-a blocat complet in timp ce se deplasa spre satul Inotesti, din comuna Colceag. Pentru ca masina Salvarii ar fi avut nevoie de… salvare daca mai inainta spre tronsonul blocat al drumului care duce spre satul Nedelea (comuna Aricestii Rahtivani), s-a apelat la sprijinul echipajelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, pentru a transporta un copil in varsta de 7 ani si un adult catre echipajul de pe ambulanta, care a ramas pe DN72.

• Mii de prahoveni – in bezna

Din cauza intreruperii alimentarii cu energie electrica, in 11 comune si in orasul Azuga, mii de locuitori ai judetului Prahova au ramas in bezna. La Mizil si la Ploiesti, a fost intrerupt curentul electric pe cateva strazi, insa remedierea situatiei aparute a fost mult mai usoara in aceste doua zone.
Daca in sase dintre comune si in orase, alimentarea cu electricitate a fost reluata pana ieri la pranz, nu acelasi lucru s-a petrecut in comuna Dumbrava. Viceprimarul localitatii, Gheorghe Nita – singurul oficial care apucase sa-si incarce telefonul mobil inainte de pana de curent – ne-a declarat ca in noaptea de miercuri spre joi, incepand cu ora 1.15, locuitorii satelor Dumbrava, Trestienii de Sus, Trestienii de Jos, Ciupelnita si Cornu au orbecait prin case din cauza intreruperii curentului electric. „Doar satul Zanoaga a ramas alimentat cu electricitate. Echipele de la Electrica au venit, insa pentru a ajunge la transformatorul care se presupune ca a fost cauza intreruperii alimentarii cu energie electrica, Primaria a venit in sprijinul electricienilor cu un excavator, pentru degajarea drumului dintre Dumbrava si Ciupelnita”, ne-a declarat viceprimarul Nita. La 16 ore de la oprirea curentului, locuitorii din Dumbrava inca nu fusesera reconectati la retea.

• Ploiesti, o mini-delta

Pentru ca nu toate strazile au fost deszapezite, iar troienele de zapada s-au topit, sub picaturile de ploaie, Ploiestiul a fost ieri un oras al baltilor. Sase strazi – Negru Voda, Dragos Voda, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Boliac, Muzelor si Podetului – au fost inundate, existand pericolul ca apa sa intre in locuinte. Chiar daca traficul rutier s-a desfasurat in conditii relativ normale, desi nu putine au fost masinile care au „inotat” prin gropile pline cu apa, si mai rau a fost pentru pietoni. Ploiestenii care au luat la pas orasul s-au luptat cu apa stransa din topirea nametilor, cautand cu disperare zonele inca acoperite de gheata, pentru a putea traversa pe trecerile de pietoni. Canalizarile infundate cu zapada au fost depasite de situatie. Abia la orele pranzului, angajatii de la ADPP, Apa Nova si Veolia au inceput sa elibereze rigolele si gurile de canalizare de zapada netopita, pentru a permite apei sa se scurga de pe strazile transformate intr-o retea de canale demne de o mini-delta. Curti inundate, intersectii acoperite cu apa si oameni nervosi, aceasta a fost imaginea de ansamblu a municipiului, in cursul zilei de ieri.

• Troleibuz cu „tremurici”

Ploiestenii care asteptau, ieri, sa se urce in troleibuzul 44, in statia de langa Piata Malu Rosu, putin dupa ora 8.00, au avut parte de o surpriza neplacuta. Apropierea de mijlocul de transport in comun le-a dat senzatia de intrare intr-o zona de camp electric, fapt sesizat de mai multi calatori care intentionau sa urce in troleibuz. Intrebat despre acest incident, directorul Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti, Radu Popescu, a declarat ca este imposibil sa se fi petrecut un asemenea lucru si ca nu are cunostinta despre producerea lui. Cu toate acestea, Radu Popescu a recunoscut ca, in cursul diminetii, au fost retrase din circulatie toate mijloacele de transport in comun care functioneaza cu curent electric – tramvaiele si troleibuzele – si au fost inlocuite cu autobuze.

• Zapada, deversata la statia de epurare

Reprezentantii Garzii de Mediu Prahova au deschis o ancheta in privinta deversarii tonelor de zapada adunate de pe strazile Ploiestiului in canalul statiei de epurare a orasului. Desi reprezentantii Regiei Autonome de Servicii Publice au declarat ca nu exista niciun risc pentru calitatea apei, deoarece zapada contine sare, nisip si clorura de magneziu, se asteapta rezultatele analizelor care sa probeze veridicitatea acestor afirmatii.
Violeta STOICA