A.M.

Guvernul a aprobat, recent, o serie de modificări importante ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Potrivit noilor reglementări, care se aplică de astăzi, limita minimă a indemnizației crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 de lei (1.250 de lei reprezintă salariul minim) față de 600 de lei, cât este în prezent, limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate, iar stimulentul de inserție se stabileşte la 50% din indemnizația minimă, adică va creşte de la 500 lei la 531 de lei. Persoanele aflate în plata indemnizației lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani beneficiază din oficiu de majorarea cuantumului indemnizației. Aceste persoane nu trebuie să depună documente suplimentare întrucât majorarea cuantumului indemnizaţiei lunare se va face din oficiu, pe baza documentelor existente la dosar, începând cu dreptul aferent lunii iulie, plata acestor drepturi urmând să se facă în luna august, după cum precizează Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova într-un comunicat de presă. Pentru beneficiarii aflaţi în plata indemnizației lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 1 an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cei aflaţi în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, procedura de prelungire/reluare a concediului și a indemnizației aferente, în baza art. III alin.2 din Legea nr. 66 din 2016, se aprobă prin ordin al ministrului Muncii.
Beneficiarii aflaţi în plata indemnizației lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 1 an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi cei aflaţi în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani şi care doresc modificarea opţiunii prin prelungirea/ reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare trebuie să depună cerere tip şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, care se transmit Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Județeană,
respectiv a municipiului București, care efectuează plata. Pentru acești beneficiari, majorarea cuantumului indemnizației aferente se face pe baza documentelor depuse inițial. Pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie care nu doresc reluarea indemnizației pentru creșterea copilului, majorarea cuantumului şi prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se vor face din oficiu. Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare se pot adresa, începând de astăzi, Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) sau Agenţiei pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB), după caz, a anunțat Ministerul Muncii. Începând de astăzi, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat. Prahovenii care doresc informații suplimentare cu privire la procedurile de acordare a drepturilor amintite le pot obține accesând adresa: https://www.prahova.prestatiisociale.ro.