30.173 de cazuri au reprezentat urgențe de tip “cod roșu”

Ana Maxim

Peste 110.000 de solicitări a primit anul trecut Serviciul Județean de Ambulanță din partea prahovenilor, mai multe decât cele înregistrate în 2014, în condițiile în care instituția se confruntă cu un deficit de personal, iar parcul auto este îmbătrânit. Medicii și asistenții au fost chemați să salveze vieți în 30.173 de situații ce au reprezentat urgențe de tip “cod roșu” : stopuri cardio-respiratorii, accidente coronariene acute, accidente vasculare acute, edeme pulmonare acute, stări de comă, urgențe colective etc. În 2015 nu au lipsit, însă, nici apelurile nejustificate din partea unor prahoveni puși pe glume și cărora nu le pasă că, în medicina de urgență, orice minut pierdut poate face diferența dintre viață și moarte.
În 2015, SAJ Prahova a rezolvat 110.789 de solicitări, dintre care 68.689 s-au înregistrat în mediul rural și 42.100- în mediul urban, mai multe decât în anul 2014, când echipajele medicale onoraseră 103.035 de solicitări (39.153 în mediul urban și 63.882 în mediul rural). Pe primul loc în topul solicitărilor de anul trecut s-au aflat stările febrile la adulți și copii (10, 75% din cazuri), pe locul al doilea – durerile abdominale (10, 21 % din cazuri), acestea fiind urmate de crizele hipertensive, de stările de agitație psihomotorie și de traumatisme. 30.173 de cazuri au reprezentat situații de tip “cod roșu”, adică urgențe de grad 0: urgențele colective, stopuri cardio-respiratorii, accidente coronariene acute, accidente auto, traumatismele grave, hemoragii masive, arsuri, accidente vasculare acute, edeme pulmonare acute, tulburări de ritm cardiac, comă, intoxicațiile, tentativele de suicid etc. Dintre cei 546 de pacienți care au avut stopuri cardio-respiratorii, 121 – adică 22,16% – au fost resuscitați și transportați la spital, în condițiile în care rata europeană, la acest capitol, este de 17%, după cum ne-a precizat directorul SAJ Prahova, dr. Daniel Nicolae. Județul Prahova înregistrează, după municipiul București, cele mai numeroase apeluri primite prin sistemul 112, în anul 2015 ajungându-se la un număr de 163.600 de apeluri. Statistica se referă atât la apelurile inițiale, cât și la reapelările unor pacienți aflați în așteptarea echipelor de medici și asistenți medicali. Numărul de solicitări în asistența medicală de urgență prespitalicească din județ este în creștere, unul dintre principalele motive fiind acela că, în Prahova, nu funcționează niciun centru de permanență, către care s-ar putea îndrepta o parte dintre pacienți. Serviciul de Ambulanță Județean Prahova a primit, anul trecut, și 1.854 de solicitări false și abuzive ( 1,7% din totalul solicitărilor de la nivelul județului). De exemplu, unii au apelat numărul de urgență doar de dragul de a purta conversații, iar câteva persoane s-au prefăcut a fi bolnave, au insistat să fie transportate la spital, iar odată ce ambulanța a ajuns la destinație…. au fugit.

Timpul în care ambulanțele se deplasează până la locuința pacienților a crescut cu un minut

În mediul urban, pentru solicitările de tip “cod roșu”, ambulanțele au ajuns, anul trecut, în 11 minute, cu un minut mai mult decât în anul 2014, asta și din cauza lucrărilor de anvergură de la nivelul intrărilor în municipiul Ploiești și la rețeaua stradală, ne-a mai precizat directorul Serviciului de Ambulanță Județean Prahova. Din cauza acestor lucrări, traficul în municipiu s-a desfășurat pe o singură bandă fără posibilitatea de depășire a coloanelor auto, așa că șoferii de pe ambulanțe au fost nevoiți să aștepte în trafic. Pentru urgențele de “cod galben” ( urgențe grad I), ambulanțele au ajuns în 930 de secunde, pentru cele de cod verde ( urgențe grad II) – în 2.022 de secunde. În mediul rural, ambulanțele au ajuns în 1.153 de secunde – pentru urgențele “cod roșu”, în 1.663 de secunde – pentru cele de “cod galben”, și în 2.550 de secunde – pentru cele de “cod verde”. Timpul de deplasare se încadrează în indicatorii stabiliţi privind promptitudinea din reglementările în vigoare, dar este de dorit ca timpul să scadă tot mai mult, pentru că sunt cazuri în care fiecare minut poate face diferența dintre viață și moarte. În Prahova, accesul ambulanțelor este dificil în perioada anotimpului rece în cartierele orașului Comarnic, precum și în zona Șotrile, Plaiul Cornului, Cosmina de Sus.
În condițiile în care numărul de solicitări a crescut la nivelul județului, parcul auto al instituției este îmbătrânit, iar situația privind resursele umane rămâne una dificilă la nivelul Serviciului de Ambulanță Județean Prahova. În cadrul acestuia lucrează 15 medici – deși în normativ figurează 51 de astfel de posturi ! – dar și 11 medici rezidenți. În instituție mai lucrează 145 de asistenți medicali, deși ar fi nevoie de 189 de oameni cu asemenea pregătire, 15 operatori, 110 ambulanțieri, dar și alte categorii de personal. Deficitul de personal este de 28% față de normativ, în momentul de față. “Am organizat concursuri, am primit <>, la sfârșitul anului trecut, când am angajat 9 asistenți medicali și 18 conducători auto. Aceștia din urmă vor fi școliți pentru a deveni ambulanțieri. Medicii sunt foarte greu de găsit, din păcate. Am reușit, totuși, să atragem 11 medici rezidenți care completează numărul necesar al medicilor. Din păcate, puțini medici vor la ora actuală să vină să lucreze în domeniul medicinei de urgență” , ne-a mai precizat directorul SAJ Prahova. Instituția mai are și un compartiment de voluntariat, în cadrul căruia lucrează 21 de voluntari.